Industriarbetarnas tidning

Facket kräver skadestånd av Saab

7 maj, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

Saabs växellådsfabrik i Göteborg lånade in personal från Södertäljefabriken trots att man helt nyligen sagt upp 44 anställda. Nu kräver Metallklubben företaget på ett skadestånd på 150 000 kronor.

I mars fick totalt 75 metallare gå från Saab Automobile Powertrain, 21 med frivilliga lösningar som avtalspension och liknande.

Kort därefter uppstod behov av att ta in mer folk, och företaget aviserade att man skulle låna in från Södertälje.

– Vi ansåg att man i första hand borde erbjuda de som sagts upp att komma tillbaka och jobba under en period, säger Anne Helin, Metallklubbens ordförande. Både vi och klubben i Södertälje sa nej till inlåning.

Facket har begärt central förhandling, som ska hållas 10 juni.

– Under den tiden ska inte företaget kunna genomföra sina planer, säger Anne Helin. Men detta har de struntat i och lånat in personal som vi har här nu.

– De som kom från Södertälje blev lite förvånade när vi talade med dem, för den version de fått höra från företaget var att de skulle rycka in i en jättekris och rädda världen ungefär.

Genom att inte vänta på den centrala förhandlingen har Saab Automobile Powertrain enligt facket brutit mot förhandlingsordningen, och det är för detta företaget stäms på 150 000 kronor.

Anne Helin kan tänka sig att dra tillbaka kravet om man hittar en annan lösning, så att inlåningen upphör och att de som fick gå får chansen, om det finns ett fortsatt behov av mer folk.

Förhandlingarna inleddes i går (6/5) och fortsätter nästa vecka.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.