Industriarbetarnas tidning

Hårt grepp om börsen i Västervik

26 maj, 2004

Skrivet av

76 miljoner till de anställda vid dammsugarfabriken i Västervik – 1 992 miljoner kronor till aktieägarna.

De avvecklingskostnader som Electrolux är beredda att betala för nedläggningen av dammsugarfabriken motsvarar 3,8 procent av årets aktieutdelning.

Facken i Västervik vill att de anställda ska chans till en nystart i arbetslivet när fabriken läggs ned. En nystart i form av exempelvis utbildning kostar pengar.

Förhandlingarna mellan de lokala facken och Electrolux strandade när företagets erbjudande stannade vid 76 miljoner kronor.

– Företagets förhandlare hade inte mandat att förhandla om mer, så det var omöjligt att komma vidare. Det säger Per Aspeteg, metallklubbens förhandlare.

Därför går frågan vidare till centrala förhandlingar mellan Metall och Teknikföretagen.

Electrolux kämpar i branscher som präglas av pressade priser och låglönekonkurrens. Visserligen är företaget störst på dammsugare i Europa och tvåa på den nordamerikanska marknaden, men det är svårt att göra snabba klipp i vitvarubranschen. Företaget har under åren ändå uppvisat stabila vinster, men knappast uppseendeväckande.

Lönsamheten är idag högre än på 1990-talet mycket tack vare att företaget skurit hårt i personalstyrkan. För tio år sedan hade Electrolux 109 000 anställda – idag 77 000.

Bara under de senaste fem åren har personalstyrkan skurits ned med 19 procent. Samtidigt har omsättningen per anställd ökat med nästan 25 procent, och vinsten per anställd med 19 procent.

Färre anställda och stabila vinster har gett utrymme för mer pengar för aktieägarna. På fem år har utdelningen till aktieägarna ökat med 85 procent, enligt Dagens Arbetes beräkningar.

När Electrolux är berett att släppa till 76 miljoner kronor i avvecklingskostnader för Västervik motsvarar det cirka 150 000 per anställd. Det är betydligt mindre än vad exempelvis styrelsens ordförande, förre koncernchefen Michael Treschow i år får ut på sina Electrolux-aktier – 216 125 kronor.

Koncernchefen och vd:n Hans Stråberg är däremot betydligt blygsammare med 18 655 kronor – å andra sidan har han tillgång till 152 300 optioner.

(Texten korrigerad 27/5-04.)

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.