Industriarbetarnas tidning

Metallavdelning fockade ordföranden

24 maj, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Sören Westerholm, ordförande för Metalls avdelning i Oskarshamn, sparkas från sina fackliga uppdrag. Det beslutade en enig avdelningsstyrelse i går. Bakgrunden är att Metalls a-kassa anser att Westerholm felaktigt lyft ersättning.

Det har stormat rejält kring Sören Westerholm de senaste månaderna sedan det avslöjats att han lyft a-kassa samtidigt som han haft höga inkomster från annat håll.

De senaste två åren har Sören Westerholm deklarerat en inkomst av tjänst på 1,1 miljoner kronor både år 2001 och 2002, samtidigt som han fått a-kassa.

När misstankarna om a-kassefusk blev kända startade Metalls a-kassa en utredning. Den blev färdig i förra veckan. I går (23/5) samlades en extrainkallad avdelningsstyrelse i Oskarshamn för att fatta beslut om Westerholms framtid. En enig styrelse beslutade att entlediga Sören Westerholm från hans fackliga uppdrag.

Westerholm var själv med vid inledningen av styrelsemötet. Där fick han chansen att redogöra för a-kassans utredning av honom. Utredningen är sekretessbelagd, men Westerholm berättade själv att beslutet gått emot honom.

– Han gick inte närmare in på några detaljer i beslutet, säger Ronnie Petersson, ombudsman på avdelningen i Oskarshamn.

Sören Westerholm gav inte heller några närmare förklaringar till vad hans inkomster de senaste åren kommer ifrån. Pengarna kan vara ett avgångsvederlag. De betalades ut efter att han blev uppsagd från Scania där han var Metalls klubbordförande fram till hösten 2000.

Sören Westerholm uppges ha sagt att han ska överklaga a-kassans beslut. Avdelningsstyrelsen ansåg ändå att ärendet var så klart att Westerholm inte kan vara kvar på sin post.

– Ett överklagande kan dra ut på tiden. Det accepterar inte medlemmarna här. Det har varit ett väldigt tryck från medlemmar som undrar vad som händer hos oss. Det här var det enda vi kunde göra, säger Ronnie Petersson.

Han tycker samtidigt att hela affären är sorglig.

– För oss är det en stor förlust. Sören har varit en klippa och gjort mycket bra fackligt arbete under åren. Men så här blir det ibland.

Dagens Arbete har utan framgång sökt Sören Westerholm.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?