Industriarbetarnas tidning

Norskt skvaller trycktes i Sverige

18 maj, 2004

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

När tryckarna på Norska Aller strejkade snabbade sig tidskriften Se og Hør att skicka över filerna med färdiga sidor till Sverige.

Här fick de veckans upplaga tryckt av ett tryckeri som, förhoppningsvis, inte hade hört talas om strejken som startade i förra veckan.

– Vi fick ett brev från Norge så sent som i måndags, och då drog vi direkt igång det formella maskineriet med att varsla om smittat gods. Hade våra kamrater bara kommunicerat lite snabbare hade detta inte hänt, säger grafikernas ordförande Jan Österlind.

De norska grafikerna ligger i en konflikt med arbetsgivarna om minimilönerna på tryckerierna. Tryckarna strejkar sedan den 13 maj, i torsdags i förra veckan. Då var åtgärden också varslad i förväg.

Skvallertidningen Se og Hør trycker normalt på Aller Trykk på fredagar. Nu i fredags stod pressarna stilla och där stod redaktionen med sina färdiga sidor. Tidningen, som också ägs av Aller-koncernen, fick tag på ett svenskt tryckeri, dit de kunde skicka över filerna och få sin upplaga tryckt och levererad, något försenad på grund av transporterna. De vände sig inte till något tryckeri inom koncernen.

– Nej. Vi har täta kontakter inom företaget och hade hört att våra kamrater i Norge strejkar. Vi hade förstås aldrig befattat oss med det jobbet, berättar Bo-Arne Andersson. Han är ordförande för grafikerna på Aller i Helsingborg.

De norska grafikernas förbundsordförande Roger Andersen är besviken över det som hänt, men tror att ”smitvägen” nu blir stoppad. Han tycker att Aller-koncernens inställning till fackföreningsrörelsen är fientlig och att de brister i respekt för lagar och regler på arbetsmarknaden.

– Allers agerande skärper konflikten och försurar samarbetsklimatet, skriver han på de norska grafikernas hemsida.

Bo-Arne Andersson känner inte igen den beskrivningen av Aller.

– Nej, den ledning vi har här på Aller i Helsingborg har vi mycket goda relationer med, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.