Industriarbetarnas tidning

Samhall avbröt förhandlingarna

17 maj, 2004

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

När Samhalls industriarbetare avböjde ett ”märkligt skambud” avbröt arbetsgivaren förhandlingarna, säger Metalls Erik Andersson.

– Vi fick ett märkligt skambud från Almega säger chefen för Metalls avtals- och arbetsrättsenhet Erik Andersson.

Samhalls arbetsgivarorganisation Almega Samhallförbundet vill inte minska arbetstiden, inte höja balkongtillägget (lägsta semesterlön, även kallad semesterlönegaranti) och inte höja lönerna i takt med inflationen.

– Jag tror att resultatet hade blivit minskade reallöner, säger Erik Andersson. Man måste komma ihåg att det inte finns någon lokal löneglidning inom Samhall.

– Det var inte bara detta vi tackade nej till, utan hela paketet med de tidigare föreslagna försämringarna.

– Men det var faktiskt arbetsgivaren som strandade, genom att säga: vi vill inte fortsätta!

Almega Samhallförbundets direktör Johan Rimmerfeldt vill inte kommentera sammanbrottet i förhandlingarna, utan hänvisar till Catharina Sidenvall (avtalsansvarig inom Samhall) eller den Samhalls nytillträdda personaldirektör Lena Nettersand. Dagens Arbete har inte lyckats få kontakt med någon av dessa.

Omkring 13 000 medlemmar i LO:s industrifack (Metall, Industrifacket, Grafiska fackförbundet, Skogs- och Trä) berörs av förhandlingarna. Ytterligare 9 000 Samhallanställda producerar tjänster, och är medlemmar i andra LO-förbund.

(Texten korrigerad 18/5-04)

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.