Industriarbetarnas tidning

Tjänstedirektivet provocerar

7 maj, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Tjänstedirektivet. Ett knastertorrt ord som splittrar höger och vänster inför EU-parlamentsvalet. Facken varnar för att direktivet kan dumpa svenska löner och arbetsvillkor.

Förslaget till nytt tjänstedirektiv kommer från EU-kommissionen och handlar om handeln med tjänster. Det säger att om ett tjänsteföretag tillfälligt etablerar sig i ett annat EU-land så är det ursprungslandets löner och arbetsvillkor som gäller.

Konkret skulle det kunna betyda att om ett portugisiskt företag utför entreprenadarbete på en svensk industri så är det tillåtet med portugisiska löner och villkor för de anställda som följer med till Sverige.

LO anser att förslaget bryter mot ett av EU:s grundfördrag som säger att det är villkoren i landet där en tjänst utförs som ska gälla.

Det hotar att slå sönder löntagarnas kollektivavtal och villkor om olika länders anställda spelas ut mot varandra, enligt facken.

I förslaget saknas också en definition av vad ”tillfällig” etablering betyder. Dessutom ställs inget krav på att företag som utför tillfälliga tjänster i ett annat land måste ha en officiell representant i det landet. I praktiken gör det att det är omöjligt för facket att förhandla för de anställda som hyrs ut till ett annat land, menar facket.

Förslaget om tjänstedirektivet splittrar högern och vänstern.

De borgerliga partierna i Sverige är i huvudsak positiva och menar att tjänstedirektivet kan få bättre fart på Europas ekonomi och skapa fler jobb. Även Svenskt Näringsliv applåderar förslaget. Unice, den gemensamma europeiska näringslivsorganisationen, står enig bakom det.

Vänsterpartiet och socialdemokraterna står på LO-fackens sida och varnar för att tjänstedirektivet kan luckra upp arbetstagarnas rättigheter.

Facken hoppas mobilisera medlemmar inför valet den 13 juni till att rösta fram ett rött Europaparlament som kan gå emot eller omarbeta förslaget.

En stor fara för förslagets kritiker är att det framför allt är vänsterns traditionella väljare som avstår från att rösta i EU-parlamentsvalet. Socialdemokraterna är det parti som förlorat mest på det låga valdeltagandet i de två senaste EU-valen, enligt valforskarna vid Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg.

Vid det senaste valet 1999 röstade bara 28 procent av den svenska arbetarklassen, medan 47 procent av medelklassen gick till valurnorna. Totalt röstade 39 procent av de röstberättigade.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.