Industriarbetarnas tidning

Tufft EU-val för högerpopulister

11 maj, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Främlingsfientliga partier i Sverige hoppas att EU-valet blir deras stora genombrott. Men sociologen Jens Rydgren som forskat om Sverigedemokaterna tvivlar.

Det låga valdeltagandet i Europaparlamentsvalet gör att partier som annars inte skulle ha en chans att ta mandat kan slå igenom även med relativt få väljare.

Det har bland annat de högerextrema partierna Sverigedemokraterna, sd, och Nationaldemokraterna tagit fasta på. De försöker mobilisera för fullt inför valet den 13 juni. På Sverigedemokraternas hemsida på Internet räknar partiet dag för dag ner till valdagen när partiet hävdar att det ska ”skrämma slag på etablissemanget”.

Partiet hänvisar till att parlamentsvalet tidigare varit en språngbräda för andra högerpopulistiska partier i Europa. Först har partierna nått framgång i EU-parlamentsvalet, sedan i de nationella valen.

Det är en sanning som också upprepats i svenska medier.

Men det är en sanning som ska tas med en stor nypa salt, menar Jens Rydgren, sociolog vid Stockholms universitet som forskat om högerpopulismen i Europa.

Franska partiet Front National är ett exempel på ett främlingsfientligt parti som slog igenom vid Europavalet 1984. Men partiet var på gång i lokala val redan före Europavalet, påpekar Rydgren.

Det finns också exempel på högerpopulistiska partier som nått framgångar i Europavalet, men sedan fallit platt i de nationella valen. Tyska Die Republikaner fick sju procent i Europavalet 1989, men lyckades sedan aldrig på hemmaplan.

Jens Rydgren tror inte att de högerextrema partierna i Sverige slår igenom i årets Europaval. Nationaldemokraterna, de mest extrema, har ingen chans. Men inte heller Sverigedemokraterna lyckas, tror han.

Rydgren kommer snart med en bok om partiet. Han har undersökt varför sd inte lyckats i Sverige. Det finns flera orsaker. En är att den svenska arbetarklassen är trogen vänsterpartierna i mycket högre utsträckning än arbetarklassen i andra länder.

Men huvudskälet är att väljarna tycker att Sverigedemokraterna är för extrema. Partiets försök att snygga upp fasaden och säga att det inte är rasistiskt, har inte gått hem hos väljarna.

– Sverigedemokraterna har kommit från utomparlamentariska högerextrema grupper. Så sent som 1999 tog man avstånd från nazismen. Därför uppfattas det fortfarande som för extremt av väljarna, säger Rydgren.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.