Industriarbetarnas tidning

Avtal klart för Samhall­anställda

14 juni, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Samhalls anställda har fått ett nytt avtal. Det anses värt 9, 38 procent. Alla garanteras 1 350 kronor mer i månaden efter tre år.
Avtalet blev färdigt natten mellan fredag och lördag. Det gäller omkring 16 000 LO-facksmedlemmar inom Samhall. Omkring 13 000 av dem jobbar inom industrin och tillhör Metall, Industrifacket, Grafiska fackförbundet eller Skogs- och träfacket. Dagens Arbete förklarar delar av det nya avtal.

När börjar avtalet gälla?
Det gamla avtalet gick ut redan den sista mars. Trots att det nya avtalet inte blev färdigt förrän nu gäller det alltså från den 1 april i år och tre år framåt.

Hur mycket ökar lönerna?
Facken anser att avtalet är värt 9, 38 procent. Det är ett högre värde än övriga avtal inom industrin som anses värda omkring 7, 45 procent. I siffrorna ingår löneökningar, tillägg och arbetstidsförkortning.

Hur stor del av det här är en löneökning?
Lönerna ökar med 2, 8 procent 2004, 2,8 procent år 2005 och 2, 7 procent år 2006.

Vad betyder det i pengar?
Det blir 450 kronor mer i månaden per avtalsår. Efter tre år har lönerna alltså ökat med 1 350 kronor.

Får alla ut den löneökningen?
Ja, löneökningen är generell. Det betyder att den gäller alla.

Ökar lönetilläggen?
Ja. Semestertillägget, det så kallade balkongtillägget, höjs med 35 kronor per semesterdag för varje avtalsår. Efter tre år har semestertillägget alltså ökat med 105 kronor. Dessutom får alla anställda ett engångsbelopp på 700 kronor det första avtalsåret.

Hur blir det med resetilläggen?
De förändras. Tidigare betalades resetillägg ut redan om du hade fem kilometers resa till jobbet. Nu betalas det bara ut om du behöver resa 50 kilometer. Då får du 90 kronor per dag i resetillägg.

Blir det någon arbetstidsförkortning?
Ja. Den beräknas vara värd 0, 5 procent. Det betyder tolv minuters kortare arbetstid. Det betalas ut som sex minuter 2005 och ytterligare sex minuter 2006.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.