Industriarbetarnas tidning

Bilsätesveteran talar ut

22 juni, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

745:ans delade baksäte. Där har ni favoritsätet bland andra för bilsätesveteranen Gunvor Nilsson. I går var hon i Stockholm och tog emot LO:s kulturpris.

Det är en glatt omtumlad Gunvor Nilsson som svarar i hemmet i Bengtsfors. Telefonen ringer hela tiden. Nästan alla vill gratulera till LO:s kulturpris. Dagens Arbete vill naturligtvis inte vara sämre utan säger: Grattis till pristagarna i Bengtsfors bilsätesveteraner!

– Tack, det var jätteroligt, roligt för hela Bengtsfors, vi har inte haft det så lätt här i bygden, säger Gunvor Nilsson.

Mellan 1965 och 1999 sydde hon bilsäten i Bengtsfors, i fabriken som ägdes av Volvo och såldes till Lear. Gunvor var sömmerska i tjugo år och sydde sedan även prototyper i flera år. Det gav henne en stor kunskap om Volvos bilsäten.

Det hade hon nytta av när Lear lade ner fabriken 1999. Gunvor var en av dem som fick jobb på bolaget som fick hand om reservdelar till Volvos säten. Men 2001 gick företaget i konkurs. Vid det laget hade också Gunvors armar tagit slut efter 36 års hårt arbete.

Det var dags att starta på ny kula. Gunvor ville att de som slitit med Volvos bilsäten skulle bli ihågkomna och uppmärksammade. Med hjälp av ABF och ett tiotal gamla bilsätesarbetare drog Gunvor igång föreningen Bengtsfors bilsätesveteraner.

De samlar in berättelser och fotografier från gamla bilsätesarbetare. Och inte minst samlar de in gamla bilsäten. De har haft fyra utställningar med konst och bildelar i Bengtsfors som lockat tusentals besökare.

Den senaste utställningen öppnade i lördags. Förutom säten finns där fyra gamla Volvobilar.

Ett par gånger om året ger sig Gunvor ut på jakt efter delar på skrotar runt om i Sverige. Resorna har gett annat också. Vid ett besök på Volvo i Göteborg tog självaste Hans-Olov Olsson, vd för personvagnar, emot.

– Han tog sig två timmar och var jätteintresserad. Sen bjöd han på lunch och gav ett bidrag till oss också, berättar Gunvor.

Det finns en fråga nästan alla ställer till henne. Och den vill naturligtvis Dagens Arbete också ha svar på. Vilket är bilsätesveteranen Gunvors favoritsäte?

– Jag är väldigt förtjust i 240:an. Jag har alltid haft en själv.

– Men om vi bara pratar om sätet, så är det roligaste sätet jag gjort 1985 när 745:an kom med sitt delade baksäte. Det var så oerhört roligt att vara med och ta fram det. Jag sydde upp provmodellen och såg till så den passade överallt, runt hjulhus och annat.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?