Industriarbetarnas tidning

”Fel att kunna köpa ut facklig förtroendeman”

21 juni, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

Grafikerna fick igenom sitt krav att LO ska verka för ändring av lagen om anställningsskydd, Las.

– Det är fel att arbetsgivaren ska kunna köpa ut en facklig förtroendeman trots att avskedandet varit felaktigt, säger Stefan Granér, som föredrog motionen på LO-kongressen.

Bakgrunden till motionen är fallet Eddie Morén, som utförligt skildrats i Dagens Arbete. Morén avskedades i maj i fjol från Bonnierägda DNEX-tryckeriet i Stockholm. Han satt i grafikerklubbens styrelse och anklagades av arbetsgivaren bland annat för illojalitet.

Innan Arbetsdomstolen hade tagit upp fallet betalade DNEX skadestånd frivilligt och köpte därmed ut Morén.

– Vi blev tagna på sängen av förlikningen, säger Stefan Granér. Vi trodde att arbetsgivaren skulle bestrida brott och att vi i väntan på behandling i AD skulle bygga upp en opinion kring fallet. Men den strategin sprack genom att arbetsgivaren tvärtom medgav fel och betalade.

Det är paragraf 39 i Las som medger möjligheten att köpa ut en anställd även om arbetsgivaren fälls i domstol. Den vill nu LO ändra på.

Stefan Granér är nöjd med att motionen gick igenom.

– Men tyvärr kom det med en brasklapp, nämligen att man först ska undersöka om man kan använda MBL innan man uppvaktar partiet.

– Då tar det för lång tid, säger Stefan Granér. Det är alldeles för svårt att bevisa föreningsrättskränkning, bevisbördan ligger på den anställde.

– Nu gäller det att hålla frågan levande och fortsätta att trycka på LO:s ledning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.