Industriarbetarnas tidning

Fortsatt satsning på lågavlönade

22 juni, 2004

Skrivet av

LO-kongressens lönedebatt präglades av två teman. Fortsatt satsning på de lågavlönade och vikten av sammanhållning.

Simon Andrijevski, metallare från Landskrona, gick upp i talarstolen och berättade hur mycket han tjänade efter 35 år som verktygsmakare.

– 20 000 i månaden. Visserligen mer än den som tjänar 15 000, men det är ändå för låg lön.

– Samtidigt ser vi hur en av våra partikamrater, Anders Sundström, får 310 000 kronor i månaden när han börjar på Folksam. Sånt kan vi inte acceptera, sa Andrijevski och möttes av applåder.

Ylva Thörn, Kommunals förbundsordförande påminde om springvikariatens omfattning i vården.

– I denna stund går 120 000 kvinnor i väntans tider. De ska inte föda barn. De väntar i stället på att telefonen ska ringa så att de kan få jobba. Det här skulle aldrig accepteras i den privata sektorn. Och vi accepterar det inte heller i den offentliga.

Metalls förbundsordförande Göran Johnsson slog ett slag för lönerapporten som väntas till Metalls kongress i september, ”Bra golv, men inga tak”.

– Metallarbetarna ska inte behöva bli tjänstemän för få en vettig lön. Genom bra lönesystem, genom arbetsorganisationen och genom utbildning på jobbet ska man kunna göra karriär i overall.

– Arbetaryrkena ska kunna äta sig in i den lönehierarki som finns i företagen. Detta ska vi kunna göra utan att lämna solidariteten inom förbundet och gentemot andra förbund.

Johnsson talade om den fackliga sammanhållningen i den senaste avtalsrörelsen.

– Den var unik. Vi lyckades enas kring en gemensam insamlingsmodell som gav mest till de förbund som tjänade minst. Modellen omfattade både LO-förbunden, TCO-förbundet Sif och akademikerförbundet CF.

Johnsson summerade det senaste decenniets lönepolitik som framgångsrik.

– Vi har visat att vi kan leverera reallöner till medlemmarna, ansvar till samhället och konkurrenskraft tillsammans med vår motpart.

Utvecklingen står i bjärt kontrast till 1970- och 1980-talen.

– Mellan 1977 och 1993 ökade lönerna lika mycket som priser. Då fick vi noll i reallöneökning. Sedan 1994 har vi fått 2 procents reallöneökning varje år.

LO-kongressen antog lönestrategin såsom den uttrycks i rapporten Bättre byten utan någon större diskussion.

– Vi är beredda att göra byten med arbetsgivarna, bra byten, sa LO:s avtalssekreterare Erland Olausson.

– Men då måste arbetsgivarna ställa upp för kollektivavtalet. Annars tar andra över, politikerna. Det är dags för arbetsgivarna att visa att de tycker att avtal är bättre än lagstiftning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.