Industriarbetarnas tidning

General Motors organiserar om

18 juni, 2004

Skrivet av

General Motors Europa – där Saab Automobile ingår – organiseras om för att bli mer effektiva. Men det förändrar inte mycket för Trollhättefabriken, säger facket.

– Dagens beslut bekräftar bara vad som i praktiken gällt det senaste halvåret, säger verkstadsklubbens ordförande Paul Åkerlund. Vi är helt enkelt en del av General Motors Europa. Nu formaliseras det och görs offentligt. Men för oss i Trollhättan innebär dagens beslut ingen skillnad.

Innebörden av det besked som i dag kom från General Motors är att fler beslutsfunktioner hamnar i det europeiska huvudkontoret i schweiziska Zürich. I pressmeddelandet talas om att företagets struktur ska förenklas, att alla enheter ska dra i samma riktning och att General Motors Europa ska agera som ett enda företag.

– Jag kan tänka mig att dagens besked svider mera i Tyskland än hos oss, säger Åkerlund.

I Tyskland finns Opel som länge har varit kärnan i GM:s europeiska verksamhet. Utöver Opel och Saab tillverkas dessutom Vauxhall i England.

GM har gått dåligt under senare år i Europa. Saab har under alla fjorton år man ägts av GM utom ett visat förlustsiffror. Under senare år har GM tagit ett fastare grepp kring Trollhättefabriken, lyft bort chefer som vd:n Peter Augustsson lockat över från konkurrenten Volvo och i stället har koncernledningen satsat på chefer med bakgrund i GM.

Peter Augustsson är kvar och intar en stark ställning, men Saabs självständighet har naggats i kanten under många år.

Saab har liksom stallkamraterna Opel och Vauxhall problem med försäljningen just nu och i sommar saktar Trollhättefabriken ner från 540 till 475 bilar per dag.

I fjol såldes knappt 130 000 Saab-bilar om cabrioletmodellen räknas in. Trollhättefabriken själv stod för 105 000 tillverkade bilar. Det är alltför lite för att fabriken ska vara lönsam. Minst 200 000 bilar bör produceras per år innan Saab Automobile kan bli lönsamt. Till det krävs fler modeller. Antingen fler Saab-varianter – eller helt nya märken.

General Motors har på senare tid lekt med tanken att låta Trollhättefabriken tillverka GM:s amerikanska lyxbil Cadillac.

– Vi hade hoppats att ett sånt beslut skulle ha kommit i dag, men vi får tydligen vänta, säger Paul Åkerlund.

Att släppa in andra märken på Saabs produktionslinor i Trollhättan ser han inte som en nackdel.

– Vi lever numera i en verklighet där alla fabriker bygger flera bilmärken eftersom det går att bygga olika märken på samma plattform. Trollhättan är bara en av flera produktionsorter i General Motors Europa.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?