Industriarbetarnas tidning

Högt tak i a-kassan viktigare än 90 procent

21 juni, 2004

Skrivet av

Gärna höjd ersättningsnivå, men först höjt tak.

LO beslutade vid kongressen i dag att prioritera en höjning av taket i a-kassan.

Birgitta Lanér, Metall, var en av dem som ville prioritera en höjning av taket före 90-procents ersättning. Att slåss för höjt taket innebär inte att man ger upp kampen för en högre ersättningsnivå, sa hon.  

– Men i dag är det bara drygt var tredje arbetslös som inte kommer upp i 80-procentig ersättning på grund av att taket är för lågt.

Inte nog med det.

– Hälften av dem som är anslutna till a-kassan skulle som arbetslösa riskera att få mindre än 80 procent i a-kassa. Detta på grund av att taket inte räknas upp i takt med löneutvecklingen.

LO-kongressen sa samtidigt ja till en motion som krävde 90-procentig ersättningsnivå.

Kongressen sa också ja till en motion från Grafiska fackförbundets avdelning 4 Småland som krävt att ”133-procentsregeln” ska bort från a-kassans finansieringssystem. Avgiften pressar upp avgiften till a-kassan och därmed också den enskilde medlemmens avgift till förbundet. I dag är a-kassan överfinansierad och därför bör ”133-procentsregeln” bort enligt Smålandsgrafikerna – och LO.

Däremot avslog kongressen Industrifackets krav på att taket för a-kassan ska vara samma som i sjukförsäkringen. Inte heller sa LO ja till fyra norrbottniska metallavdelningars krav på att man ska kunna provanställas och testa ett nytt jobb utan att riskera avstängning från a-kassan. Den som i dag säger upp sig från sitt ordinarie jobb och tar en provanställning riskerar 45 dagars avstängning plus fem dagars karens.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.