Industriarbetarnas tidning

JämO granskar grafiska företag

15 juni, 2004

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Tio större grafiska företag specialgranskas av jämställdhetsombudsmannen (JämO).

Företagen ska visa att deras jämställdhetsarbete når upp till den kvalité som lagen föreskriver. Företagen är utplockade för att de tillhör de större och för att de har en relativt blandad arbetsstyrka.

Granskningen är en följd av Grafiska fackförbundets kartläggning av jämställdheten på företagen. Där framgick bland annat att bara 66 procent av de kartlagda företagen har en jämställdhetsplan och att enbart 22,5 procent av dem innehåller en kartläggning av löneskillnaderna mellan könen på arbetsplatsen.

– JämO:s granskning är ett stöd för vårt jämställdhetsarbete, säger Leif Mettävainio, jämställdhetsansvarig hos grafikerna.

Han påpekar att parterna ha tecknat avtal med Grafiska Företagens förbund, GFF, och Tidningsutgivarna om att osakliga löneskillnader mellan könen ska bort.

– Vi kommer att påtala för arbetsgivarna att de har medlemsföretag som helt saknar jämställdhetsplaner och att det även råder stora brister i jämställdhetsarbetet.

De tio företagen är Aller Tryck i Helsingborg, Bengt Persson i Västerås, Edita Tandsbyn i Jämtland, Elanders Tryckeri i Kungsbacka, Eson Pac i Veddinge, Kappa Förenade Well i Eslöv, Strålfors i Ljungby, Tidningstryckarna i Stockholm, Vestmanlands Läns Tidning, Västerås samt Västerbottens Kuriren i Umeå.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.