Industriarbetarnas tidning

Kortbyxade får behålla jobbet

3 juni, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Efter långa förhandlingar med Metall ändrar sig företaget Munters. De två anställda i Tobo som fick sparken efter att ha burit shorts får behålla sina jobb.

Uppgörelsen som blev färdig i dag sätter punkt för en nästan ettårig strid mellan Metall och företaget. Det har varit en uppslitande konflikt för de anställda på Munters i Tobo.

I juli förra året varslades två anställda sedan de burit shorts på jobbet. De gjorde det i strid mot ett beslut om shortsförbud som fattats i skyddskommittén på företaget.

Metall ansåg ändå att förseelsen var bagatellartad och inte var saklig grund för uppsägning. Därför stämde Metall företaget inför Arbetsdomstolen, AD.

De anställda hade tidigare år använt shorts så flitigt att företaget själv inhandlat shorts. Dessutom tog de två anställda som striden handlar om på sig långbyxor efter att de hade hotats med uppsägning. Metall har också hävdat att det inte fanns några starka skyddsskäl mot att bära shorts.

Företagsledningens åsikt har varit att de anställda bar shorts på ren trots. Det hävdade företaget i sitt svar till AD. Huvudförhandling i domstolen skulle ha hållits i nästa vecka.

Men i sista stund har företaget i stället valt att göra upp med Metall. De anställda får behålla sina jobb.

– Det tar tid innan man hittar varandra i en sådan här fråga, men nu går vi vidare, säger Sören Sjöström, informationschef på Munters i Sverige.

Han medger att striden skapat spänningar på företaget.

– En sån här sak ligger alltid och skaver. Det finns ingen vinnare i den här situationen. Därför väljer vi att gå vidare och inte tjafsa om det som varit.

Bengt-Ola Nygren, ordförande för Metalls avdelning i Söderfors, är glad att tvisten äntligen är löst.

– Det måste man vara, även om det tagit tid. Killarna det gäller är nöjda och parterna är nöjda.

Metalls förbundsjurist Bo Villner säger sig inte kunna redogöra för alla delar i uppgörelsen. Men han uppger att den inte innehåller skadestånd i formell mening. En del av överenskommelsen går dock ut på att förhindra liknande situationer i framtiden.

– I sådana här situationer i framtiden ska huvudskyddsombudet få god tid på sig att vända sig till de som berörs av att skyddsbeslut, så att de får säga sitt.

Är det fritt fram att ha shorts på sig nu för den som vill?

– Nej, det här innebär naturligtvis inte att man inte ska följa beslut från skyddskommittén. Men i överenskommelsen finns nu en ordning som gör att folk inte känner sig överkörda av beslut.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.