Industriarbetarnas tidning

Ljummet mottagande av tvättavtal

22 juni, 2004

Skrivet av ELISABET HOFF

Arne Bredberg på Berendesens tvätteri i Angered var med och undertecknade det nya tvättavtalet i fredags. Acceptabelt men som låglönesatsning ett misslyckande, tycker han.

Arne Bredberg är klubbordförande för Industrifackets medlemmar på Göteborgstvätteriet. Som en av fem fackligt aktiva i förhandlingsdelegationen för tvätterierna har han varit med om att såväl varsla om konflikt som att i sista stund säga ja till medlarnas slutbud.

Igår (2004-06-21) träffade han sina medlemmar för att informera om deras nya avtal som på tre år ger i snitt 1 450 kronor mer i månaden och 1,5 dags kortare arbetstid. Det sammanlagda värdet är 1 570 kronor.

Han kan inte säga att mottagandet var direkt positivt.

– Många hade nog väntat sig mer, säger han.

– Någon ilska märks inte hos oss i Angered. Snarare någon slags resignation.

Själv tycker han också att tvätteriarbetarna borde vara värda mer. Särskilt när låglönesatsningar varit ett nyckelord för hela LO:s samordnade avtalsrörelse. Men, som sagt, nu han har själv undertecknat det.

– I valet mellan att gå ut i konflikt eller acceptera var detta det enda rätta. Det fanns inget utrymme att kräva mer och några tior om året är inte värt att strida om. Vi hade målat in oss i ett hörn då.

Nu blev det, enligt Arne Bredberg, inte särskilt mycket kvar av arbetsgivarnas ursprungliga krav, till exempel det om att själva få lägga ut arbetstiden .

– Det hade vi aldrig gått med på. Men det är nog mest en ideologisk demonstration från arbetsgivarna, tror jag.

Tvätteriarbetarna har i sitt nya riksavtal fått mer än andra i Industrifacket. Problemet är de låga utgångslönerna och den minimala löneglidningen på tvätterierna.

Industrifackets sista bud var sammanlagt 1 680 kronor och två dagars kortare arbetstid. När arbetsgivarna nekade löpte avtalet ut den sista maj och Industrifacket varslade om övertidsblockad och anställningstopp.

Avtalet gäller cirka 2 500 medlemmar och tecknas av arbetsgivarna genom Allmänna industrigruppen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.