Industriarbetarnas tidning

Sif-pris till solidarisk smed

15 juni, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Göteborgssmeden Rodney Lowe sade upp sig från jobbet i Sverige. Och flyttade till Sierra Leone för att bygga upp yrkesskolor. Nu får han ett solidaritetspris av fackförbundet Sif.

Det var ett år sedan Rodney Lowe lämnade jobbet på Altima i Göteborg, där han också var klubbordförande för Metall. Med lön från Forum Syd och Sida har han arbetat för organisationen Oreint med att bygga upp två yrkesskolor i städerna Lunsar och Masiaka i Sierra Leone i västra Afrika. Han ska jobba kvar till i april nästa år.

De två yrkesskolorna ger hopp åt ungdomar och bidrar till återuppbyggnaden av ett land som först för ett par år sedan fick slut på ett grymt tioårigt inbördeskrig.

Rodney Lowe engagerade sig i uppbyggnaderna av skolorna redan för ett par år sedan. Han samlade in material och maskiner till skolorna med hjälp av organisationer och människor runt om i Sverige. Inte minst många metallare bidrog till insamlingarna. Metall har också stöttat honom på fler sätt.

Men det är ett annat fackförbund som i dag uppmärksammar Rodney Lowe. Han tilldelas Sif:s årliga Inge Granqvist-stipendium. Det delas ut till minne av en tidigare Sif-ordförande åt personer eller organisationer som har främjat internationell solidaritet. Rodney Lowe delar stipendiet på 50 000 kronor med volontärorganisationen Peace Brigades.

I motiveringen till valet av Rodney Lowe står det ”För sitt stora internationella engagemang i fackligt solidaritetsarbete över gränserna”. Dagens Arbete passade naturligtvis på att gratulera Rodney Lowe som tillfälligt är i Sverige för att ta emot priset.

Grattis! Blev du glad?

– Ja, när jag först hörde om det här blev jag så rörd att jag började gråta. Det här visar att någon uppmärksammar vad jag gjort. Jag vill tacka Sif för det här och jag vill tacka Metall och Amnesty som stöttat mig. Jag tänkte också att jag borde tacka alla jävlar som varit emot mig. Det har gett mig bränsle att fortsätta.

Menar du att någon varit emot dig?

– Ja, det var många som gnällde och undrade varför jag höll på och engagerade mig i Afrika i stället för att bara förhandla om höjda löner. Det var både en del medlemmar och ombudsmän i Göteborg. Man undrar hur långt deras solidaritet sträcker sig? Men sen är det ju en massa metallare som hjälpt mig och gett mig stöd också. De ska känna att det här priset gäller dem också.

Det är rätt tufft att säga upp sig från jobbet vid 58 års ålder. Ångrat dig någon gång?

Nej, inte en enda gång. Det kanske jag gör när jag kommer tillbaka och står där och har svårt att få jobb, men inte nu.

Vad gör du på skolorna?

Jag fungerar som allt i allo. Jag är lärare och idéspruta. Jag ordnar föreläsningar från myndigheter som berättar om till exempel hälsa och Aids-risk. Jag försöker förklara varför det är viktigt med fackliga och mänskliga rättigheter.

Hur många elever finns på skolorna och vad är det för utbildningar?

Det ska vara hundra elever på varje skola, men det är nu ungefär 150. Där finns bland annat smidesutbildning, tillverkning, syutbildning, utbildning i batik och färgning.

Har skolorna material så det räcker nu?

Ja, det fungerar bra, allting finns.

Vad ska du göra för stipendiet på 25 000 kronor?

Det har jag inte ens tänkt på ännu. Men jag ska se till att min son David kan komma och hälsa på i sommar. Sedan ska jag nog få en god middag.

Fotnot: Den som vill läsa Rodney Lowes rapporter från Sierra Leone kan gå in på Metalls hemsida

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?