Industriarbetarnas tidning

Skiftarbete dödar

11 juni, 2004

Skrivet av AGNETA PERSSON

Jobbar du skift? Då löper du större risk än andra att drabbas av övervikt, diabetes, hjärtinfarkt och kanske stroke. Men du kan minska risken genom att motionera mer, äta bättre och se till att ha ett så snällt skiftschema som möjligt.

Kroppen är inte gjord för att äta mitt i natten. Blodsockret stiger och insulinet ökar mer än om du äter på dagen. Du blir tjock, trots att det är samma mat. Är du däremot alltid vaken på natten och äter lunch när andra sover, ja då är det okej. Då är kroppen inställd på det. Problemet är när kroppen vet om att den egentligen borde sova.

Det tar fem till sex dygn för kroppen att ställa in sig på en annan rytm, något som en skiftarbetare sällan hinner med.

– Det är sannolikt totalt kaos i kroppen och omöjligt att veta i vilken fas man är.

Det säger Berndt Karlsson som är läkare vid Yrkes- och miljömedicinska kliniken i Umeå. Han har nyligen skrivit en avhandling om skiftarbetare där han bland annat kartlagt 7 000 pappersarbetare på fabrikerna i Husum och Domsjö i Örnsköldsvik mellan 1940 och 2001. Det visade sig att det är en klar hälsoskillnad mellan skiftarbetare och de som enbart jobbar dag.

– Skiftarbetare har en större övervikt, framför allt bukfetma, än dagtidsfolket. Det ökar risken för högt blodtryck och diabetes, säger Berndt Karlsson.

När resultaten sedan samkördes med dödsorsaksregistret visade det sig att hjärtinfarkt, stroke och diabetes var vanligare bland skiftarbetare. För den som jobbat skift i tettio år eller mer är risken att dö till följd av diabetes mer än dubbelt så stor.

De ökade riskerna gäller inte bara för pappersarbetare. Berndt Karlsson jämförde resultaten från Husum och Domsjö med 30 000 andra skiftarbetare med vitt skilda arbeten i Västerbotten och hittade samma resultat.

Vi kan inte trolla bort skiften, säger Berndt Karlsson. Men vi kan göra en hel del för att minska riskerna.

– Vi kan äta bättre, till exempel undvika snabba kolhydrater som läsk mitt i natten. Fysisk aktivitet är viktigt för att öka förbränningen. Och så är det jätteviktigt hur schemat ser ut. Man ska undvika att rotera moturs, det vill säga att börja med ett eftermiddagsskift och sen gå på ett förmiddagsskift. Det är lättare att förlänga ett dygn än att förkorta. Därför är det bättre att gå från förmiddagsskift via eftermiddagsskift till nattskift. Nattskiften bör inte vara mer än tre, fyra i följd.

Berndt Karlsson tycker att föreskriften om nattarbete är för lam. Enligt den kvalar bara den som har minst 38 procent av arbetstiden förlagd mellan klockan tolv på natten och fem på morgonen in som nattarbetare. Med den definitionen jobbar ingen i Berndt Karlssons studie natt.

– Föreskriften måste revideras, säger han. Den måste inkludera fler grupper, exempelvis skiftarbetare med rotationsskift, inte enbart nattarbetare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.