Industriarbetarnas tidning

Tidningstryckarna avvecklar civilen

15 juni, 2004

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Schipstedägda Tidningstryckarna i Akalla drar sig ur marknaden för civiltryck, som tidskrifter och liknande.

Företaget beräknar att totalt 32 tjänster kommer att beröras.

– Att det uppstår arbetsbrist är vi medvetna om. Däremot är det inte säkert att antalet blir samma som ledningen räknat med, säger grafikernas klubbordförande Roger Lord.

Det råder stor överkapacitet med dumpade priser på civilmarknaden som följd eftersom allt fler av landets tidningstryckerier slagit sig på reklam, tidskrifter och liknande.

Tidningstryckarna står inför en nödvändig investering i packsalen, som är sliten. Med enbart produktion av Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Metro kan den investeringen göras mindre.

Samtidigt har ledningen nyligen gjort stora ommöbleringar bland personalen. Grafiker som jobbat natt har fått byta till dag och byta arbetsuppgifter, allt med laglig men kort varsel.

I dag finns 122 grafikertjänster på Tidningstryckarna. Roger Lord befarar att förhandlingarna kring omorganisationen kommer att bli komplicerade.

– Det kommer inte att bli klart över dagen, precis, säger Roger Lord.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.