Industriarbetarnas tidning

Åtal efter dödsolycka med skylift

30 juli, 2004

Två chefer på Carpenter Powder Products AB i Torshälla åtals för dödsolyckan i november 2002 då reparatören Christer Asp, 58, föll åtta meter från en skylift.

På företaget tillverkas metallpulver i ett arton meter högt atomiseringstorn. Under processen sänks syrehalten till noll och tornet fylls med kväve.

Olyckan inträffade när Asp skulle göra en invändig kontroll vid en produktionsstörning. Arbetskamraterna som såg honom åka upp i skyliften, såg sedan hur han åtta meter upp i luften tappade hjälm och ficklampa och hur han därefter föll han själv ur skyliften rakt ner i golvet. En arbetskamrat som försökte ta emot honom i fallet skadades själv svårt.

Enligt Arbetsmiljöinspektionens utredning drabbades Asp av plötslig syrebrist på grund av kvarvarande kväve, och föll ut skyliften eftersom skyddsräcket inte fungerade. Att detta kunde inträffa beror i sin tur enligt Arbetsmiljöinspektionen på flera allvarliga brister i arbetsmiljöarbetet.

De två allvarligaste felen var att det inte fanns någon utrustning som varnande om syrehalten var för låg, och att låsspärren på skyddsräcket i skyliften saknades. Den föll bort i januari 2001 och ingen ny hade satts dit.

Arbetsmiljöinspektionen konstaterade många andra allvarliga brister i skyddsarbetet: Det fanns inga riskanalyser för vad som kunde hända vid produktionsstörningar, för nattarbete (olyckan inträffade vid fyratiden på morgonen), för riskerna med låg syrehalt, för kemiska hälsorisker, skyliften var inte godkänd och så vidare.

Efter olyckan har Arbetsmiljöverket förbjudit användning av denna typ av skylift.

Med utgångspunkt från Arbetsmiljöinspektionens hårda kritik har kammaråklagare beslutat att åtala platschefen, som också är vice verkställande direktör, och produktionschefen för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Rättegången ska äga rum i Eskilstuna tingsrätt den 11 november.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.