Industriarbetarnas tidning

Grafikerna stämmer Scandbook i AD

2 juli, 2004

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Grafiska Fackförbundet stämmer Scandbook i Falun inför Arbetsdomstolen, AD.

Förbundet anser att företaget brutit mot turordningsreglerna vid övergången från tre till tvåskift förra året. Fem grafiker blev då uppsagda på grund av arbetsbrist, men stämningen gäller enbart tre av dem.

– Företaget plockade bara ut dem de ville behålla och struntade i turordningen, berättar grafikernas kontaktombud på företaget Stefan Holst.

Företagets vd Per Nilsson menade att de tre stämningen gäller saknade den kompetens som krävdes. Facket hävdar att de tre med kort utbildning mycket enkelt kunnat lära sig det som saknades.

– Under våren har företaget utbildat anställda med betydligt mindre kompetens inför sommaren på kort tid, så de har visat att det går utmärkt att öka kompetensen med lite utbildning, säger Stefan Holst.

Efter centrala förhandlingar, som slutade i oenighet, beslutade förbundet att stämma företaget.

– Jag tror vi har goda chanser att ro hem det här. Vi anser att företaget gjort fel, och LO-TCO Rättsskydd gör uppenbarligen samma bedömning, säger förbundets ombudsman Håkan Olsson.

Grafikerna kräver skadestånd för de tre, som de anser felaktigt uppsagda, på 80 000 vardera.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.