Industriarbetarnas tidning

Ingen ”social turist” i sikte

28 juli, 2004

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Ingen arbetssökande från EU:s nya medlemsländer har ännu sökt svensk a-kassa.

Det framgår av statistik från IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

– Siffrorna gäller dock bara för tre veckor, från den 7 juni till halvårsskiftet, förklarar IAF:s pressekreterare Kajsa Lundgren.

IAF, som bara funnits ett halvår, fick helt nyligen uppdraget att redovisa i vilka länder de som söker svensk a-kassa utifrån tidigare har arbetat. Det var efter debatten om övergångsregler och farhågorna om ”social turism” som IAF nu även redovisar dessa siffror. Men eftersom statistiken gäller för en så kort period kan man inte dra alltför stora växlar på siffrorna.

Endast ett fåtal personer som arbetat i ett annat EU- eller EES-land, eller i Schweiz, har fått rätt till svensk a-kassa. Totalt rör det sig om 152 personer, varav 78 arbetat i Norge, 15 i Danmark, 14 i Storbritannien och 10 i Spanien. Ingen som arbetat i något av de nya EU-länderna har beviljats svensk a-kasseersättning.

– Vi vet ingenting om dessa människors nationalitet, exempelvis hur många av dem som är hemvändande svenskar, säger Kajsa Lundgren.

Betydligt livligare är trafiken åt andra hållet. Under andra kvartalet i år ville 300 svenskar söka jobb i andra länder, främst Norge, Storbritannien och Spanien. Det är en ökning med 30 procent jämfört med motsvarande period förra året. Tolv av dessa svenska arbetslösa vill arbeta i något av de nya medlemsländerna.

IAF är den nya myndigheten för tillsyn av a-kassorna och Arbetsmarknadsverket. Ett 60-tal personer arbetar på myndigheten i Katrineholm.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen