Industriarbetarnas tidning

Inget åtal för flisolyckan i Mönsterås

29 juli, 2004

Förundersökningen om dödsolyckan på Mönsterås bruk midsommaraftonen 2002 har lagts ned. Arbetsmiljöinspektionen, som bad åklagaren åtala arbetsgivaren för oaktsamhet, tänker inte överklaga beslutet.

– Det kan inte visas att oaktsamhet kan läggas arbetsgivaren till last, motiverar kammaråklagare Gunilla Öhlin beslutet att inte åtala.

Olyckan inträffade när vedgårdsoperatören Roger Vestin, 57, ensam schaktade flis. Av okänd anledning lämnade han sin bandtraktor och gick ut på flisstacken. Där var rasrisken stor, eftersom flis hela tiden togs från stacken vilket gjorde att det där kunde bildas stora tomma valv inne i stacken, osynliga utifrån.

Vestin saknades vid skiftbytet och hittades sju timmar senare, med hjälp av sökhundar, kvävd under tre meter flis.

Efter olyckan förbättrades säkerhetsrutinerna, bland annat så att operatörerna numera har bärbara radioapparater som ska användas om de lämnar fordonet och ger sig ut på stacken.

Efter sin utredning av olyckan överlämnade Arbetsmiljöinspektionen i Växjö en åtalsanmälan ”…för väckande av åtal vållande till annans död/arbetsmiljöbrott.”

Anledningen var att Arbetsmiljöinspektionen ansåg att arbetsgivaren inte vidtagit alla åtgärder för att förebygga olyckan, och därför genom underlåtenhet/oaktsamhet medfört att olyckan inträffade. Man angav särskilt två skäl:

Arbetsgivare ska regelbundet göra riskbedömningar, som dokumenteras skriftligt. Detta hade inte gjorts. Dessutom ska ett område med rasrisk vara tydligt utmärkt, och man får vistas på sådant område bara av speciella skäl, med särskilda skyddsåtgärder.

Arbetsmiljöinspektionen överklagar inte beslutet att lägga ned förundersökningen? Var er kritik felaktig?

– Nej, det var rätt att påpeka oaktsamheten som vi gjorde. Men vi bedömer det som utsiktslöst att överklaga efter den noggranna analys åklagaren gjort, säger tillsynsdirektör Charlotte Branting på Arbetsmiljöinspektionen i Växjö.

– Dessutom har man klart förbättrat situationen.

Olyckan har ju ändå inträffat – räcker det med att ändra dåliga rutiner?

– Nej, det är ingen allmän regel. Men vi tror nu helt enkelt inte att vi skulle ha framgång med ett överklagande.

Nu har en ny dödolycka inträffat på Mönsterås bruk. Om den inträffat innan ni tog ställning till överklagandet – skulle det påverkat er bedömning?

– Den nya olyckan kunde ha tagits med – men det är ett hypotetiskt resonemang. Nu kan vi inte ändra oss. Men det är klart att allt som hänt kan vägas in när vi ska göra en ny helhetsbedömning, efter utredningen av den nya olyckan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.