Industriarbetarnas tidning

M-reals förlust var väntad

27 juli, 2004

Papperskoncernen M-real gick med nästan 200 miljoner kronor i förlust andra kvartalet.

– Det var ett förväntat resultat. Men det får absolut inte fortsätta så här, säger Mats Östman, ordförande i Pappers avdelning 143 i Husum.

Där, och på bruket i Vivstavarv, arbetar de flesta av M-reals cirka 1 600 anställda i Sverige. Koncernen har sammanlagt 16 500 anställda, bland annat på pappersbruk i Finland, Tyskland och Storbritannien.

– Resultatet har på kort sikt ingen betydelse för arbetstillfällena i Sverige, men på lång sikt är detta naturligtvis inte bra, säger informationschefen Sören Back. Han är dock svagt optimistisk om framtiden:

– Nu är branschen i en svag period, vi har passerat svackan men inte mycket mer. Det brukar ju gå upp och ner så här, jag tror det blir något bättre för oss tredje kvartalet om än inte tillfredsställande.

M-real är först ut av de stora företagen med sin halvårsrapport:

– Jag tror att vi är en bra indikator på branschen som helhet genom att vi är så pass stora på finpapper och halvkartong. Men vi behöver hjälp av resten av näringslivet, vi är beroende av konjunkturen som helhet.

Även Mats Östman är svagt optimistisk:

– Vi visste att andra kvartalet skull bli dåligt, det brukar vara en nedgång på försommaren/sommaren bland annat beroende på aktieutdelningar och planerade driftstopp.

De dåliga tiderna har skapat viss oro:

– Det spekuleras i koncernen om vad som ska produceras i framtiden. Men det är svårt att få information om vad som händer när man jobbar i en koncern som är så spridd över Europa, säger Mats Östman.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.