Industriarbetarnas tidning

Metallare tackar välljudande herrar

9 juli, 2004

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

När åttisjuårige Karl-Erik Landgren efter 81 år gjorde sin sista spelning i Degerfors uppvaktade Järnbruksklubben med en stipendiefond.

Karl-Erik (kornett) hade sällskap med sönerna Nisse (trombon), Håkan (slagverk) och Per, som sjunger. Håkan och Nisse har med tiden nått en stor publik, långt utanför Bergslagen. Men de har alltid hittat tillbaka till den ursprungliga ljudkällan.

– Spelningen i går är faktiskt enda gången som de gjort något tillsammans, säger Karl-Erik, som tog sina första toner på 1920-talet. Sedan dess har hans musik funnits med på fackliga möten, på dansbanan och personalfester.

Under ett kvarts sekel, vid mitten av 1900-talet, bjöd Karl-Erik på lunchkonsert i mekaniska verkstan praktiskt taget varje arbetsdag!

– Jag är inte så mycket för att äta mitt på dagen. Så jag använde tiden till att träna. Sen dök det upp en annan musikant som också tyckte att det var skoj, och sen kom fler, för att spela eller lyssna.

Varför är somliga ljud vackrare än andra?

– När jag sitter ensam kan jag höra om det är vackert eller dåligt. Men det räcker inte att varje ljud för sig är vackert, ljuden måste passa i hop också.

I går (8 juli) passade Järnbruksklubben på att tacka familjen Landgren för många av de välljud som ökat glädjen och sammanhållningen i trakten de senaste åttio åren.

Ordförande Bjarne Rasmussen tror på framtiden, både för bruket och för musiken:

– Så länge det finns metallare i Degerfors, och ännu lite till, ska någon ung talang i musikkåren eller den kommunala musikskolan varje år uppmuntras med familjen Landgrens musikstipendium. Det här är långsiktigt!

Vad har musiken med det fackliga att göra?

– Den svetsar samman människor. Kultur är viktigt för sammanhållningen, säger Bjarne Rasmussen. Det är samma sak med tavlor.

– Ord är svårare. Det fackliga arbetet utförs ju till stor del med ord, men riktiga arbetarförfattare är det ont om.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.