Industriarbetarnas tidning

”Pensionsvalet på väg mot fiasko”

20 juli, 2004

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

När det nya pensionssystemet infördes år 2000 fick löntagarna möjlighet att välja fond för en del av pensionssparandet. Det kostade miljarder att bygga upp Premiepensionsmyndigheten. Två löntagare av tre utnyttjade möjligheten att välja bland drygt 600 fonder.

Men sen försvann intresset. Numera deltar endast var tionde av dem som är nya på arbetsmarknaden aktivt i PPM-valet.

PPM-systemet håller på att ”förstatligas” och risken för ett kostsamt fiasko är stor, skriver AMF Pension i ett pressmeddelande. Om trenden fortsätter kommer över hälften av spararna att ha sina pengar i Premiesparfonden om fem år.

Dagens Arbete ringde upp Christer Elmehagen, chef för LO:s och Svenskt Näringslivs gemensamma bolag AMF Pension. Bolaget är ”ömsesidigt”, vilket betyder att eventuella överskott stannar hos spararna i stället för att delas ut till ägarna.

Vem är det som gör fiasko, löntagarna eller politikerna?

– Politikerna! Alla partier utom vänsterpartiet var överens om pensionsreformen. Ambitionen var att människor själva ska ta ansvar för en del av sin pension.

– Men sen var politikerna snabba med att påpeka att ingen behöver välja. Nu borde politikerna tydligt tala om för människor att de själva har ett ansvar för pensionens storlek.

Är inte folk kapabla att själva välja fond?

– Inte alla. Många vet inte att risknivån är viktigare vid pensionssparande än i vanligt fondsparande. Det borde vara mindre risk i pensionssparandet, men många av de drygt 600 fonderna i PPM-systemet har extremt hög risk.

– I det senaste valet hamnade två Rysslandsfonder överst på listan, det tyder på att väljarna inte är riktigt medvetna om riskens betydelse.

Då är det väl bra att det finns en statlig fond, med mindre risk?

– Javisst, det är mycket lämpligt. Men löntagarna ska göra ett aktivt val, pengarna ska inte hamna i Sjunde AP-fonden på grund av passivitet.

Du vill förstås göra reklam för AMF Pensions fonder?

– AMF Pension klarar sig bra, vi var och är näst störst bland de fonder som väljarna aktivt har sökt sig till. Mitt budskap utgår helt och hållet från spararnas perspektiv. Varje politiker borde ständigt påminna väljarna om att ansvaret för pensionen har flyttats, från staten och arbetsgivarna till individen.

Är det LO och Svenskt Näringsliv som bett dig gå ut i den här politiska debatten?

– Inte alls. Som vd har jag uppdraget att se till att spararkollektivet hanteras vettigt. Men jag springer inte till styrelsen med varenda detalj.

Den nya chefen för PPM, Christina Lindenius, som tillträder under sommaren, har låtit sina pengar stanna kvar i Sjunde AP-fonden. Är hon illojal?

– Nej, så länge hon är medveten om vad hon gör ska hon självfallet ha rätt att avstå från att välja. Jag är inte emot att man aktivt och medvetet låter sitt sparande stanna i Sjunde AP-fonden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.