Industriarbetarnas tidning

Riddarhyttan blir motståndsnäste

26 juli, 2004

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Folkrörelser och kändisar tänker slå tillbaka mot kommers och förflackning under Motståndsfestivalen i Riddarhyttan i mitten av augusti. Metallaren Per Johansson siktar in sig på individualismen inom facket.

– Utan vi-känslan försvinner facket. Jag vill göra motstånd mot individtänkandet i fackföreningsrörelsen.

Per Johansson, arbetslös metallare med ett förslutet på SSAB i Borlänge och verkstadsföretaget Fricweld i Hällefors, har fått viss scenvana under senare år. Han framför monologen ”Jag är Metall”, som bygger på hans egna erfarenheter.

– Författaren Johan Jönsson har skrivit texten, men innehållet utgår från mig. Individsamhället försvagar oss. Pjäsen slutar med att metallaren trots alla besvikelser går på det fackliga mötet, ”det är ju det enda sättet att förändra”.

– Att gnälla på fikarasten leder ingen vart, säger Per Johansson.

Moståndsfestivalen pågår onsdag 11 – lördag 14 augusti. Den lokala Teatermaskinen arrangerar, tillsammans med bland andra LO idédebatt, ABF, Brunnsviks folkhögskola, Ordfront, Folkets bio, Arbetaren och Ung vänster. Förhoppningen är att 1 500 deltagare ska inspireras av författare, debattörer och musikanter, från Jan Myrdal, Tiina Rosenberg och Mikael Wiehe till Asta Kask, Bob Hansson, Latin Kings och Totalt jävla mörker, för att nämna några.

Hur har ni lyckats locka så många kändisar till Bergslagen?

– Genom att alla organisationer bidrar på olika sätt, säger pressansvarige Anders Olsson. Några bjuder in folk, andra bidrar med pengar eller trycksaker, eller andra nyttigheter.

Eftersom arrangörerna anser att en drogad motståndsrörelse inte kan göra några framsteg kommer alkohol i alla former att konfiskeras, och innehavaren att köras ut från området.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.