Industriarbetarnas tidning

Arbetarna glömda i miljöarbetet

19 augusti, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

I dag återvinns plast, burkar och elektroniska apparater. Allt för att rädda miljön.
– Men en sak glömdes bort i miljöivern, arbetarnas arbetsmiljö, säger Bo Johansson på Arbetsmiljöverket.

När kretsloppstanken slog igenom innebar det att många nya arbetsuppgifter skapades. Det behövdes människor som samlade in, sorterade och återvann olika sorters avfall. Nya branscher och kretsloppsföretag uppstod och det är framför allt i de nya företagen som arbetsmiljön har blivit ett stort problem.

– Den här typen av arbetsuppgifter finns till viss del sedan tidigare i etablerade företag, men där är inte arbetsmiljöproblemen så stora. De har företagshälsovård, skyddsingenjörer och framför allt kunskap. I de nya branscher och företag som växte fram saknades ofta detta, säger Bo Johansson.

Att arbetsmiljön blivit lidande i de företag som sysslar med kretsloppsarbete visar rapporten Arbetsmiljön i kretsloppssamhället från Arbets- och miljömedicin i Stockholm. De vanligaste problemen gäller buller, tunga lyft, ensidigt upprepande arbete och hälsofarliga ämnen.

60 procent av arbetarna har haft besvär från rörelseorganen minst ett par dagar i veckan under ett års tid. Damm och hälsofarliga ämnen har orsakat luftvägsproblem. 13 procent av alla kretsloppsarbetare i studien och mer än 25 procent av dem som arbetade med pappersåtervinning led av astma.

Arbetsmiljöverket har uppmärksammat problemen i kretsloppsföretagen. Under de senaste tre åren har verket gjort omfattande inspektioner hos kretsloppsföretag och samarbetat med de olika branschorganisationerna. Resultaten håller nu på att sammanställas.

Redan i höst kommer rekommendationer om arbetsmiljön i kretsloppsföretag att finnas på Arbetsmiljöverkets hemsida i form av en checklista. Förhoppningen är att listan ska användas vid upphandlingar av återvinningstjänster, så att de företag som inte uppfyller arbetsmiljökraven inte får några uppdrag.

– Tyvärr spelar arbetsmiljön en marginell roll vid upphandlingar i dag. Så sent som förra året skrevs ett kontrakt med ett återvinningsföretag som varken hade rinnande vatten eller värme i sina lokaler. Det är tragiskt men sant, säger Bo Johansson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?