Industriarbetarnas tidning

Arbetsmiljölag kan bli förhandlingsbar

24 augusti, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

Ohälsan i arbetslivet har blivit ett stor problem. Nu ser regeringen över arbetsmiljölagen i ett försök att göra något åt det sjuka arbetslivet. Ett initiativ som välkomnas av LO.

– Vi på LO tycker att det är jättebra att arbetsmiljölagen ses över. Det har vi efterfrågat sedan den senaste avtalsrörelsen. Vår förhoppning är att lagen ska bli mer en ramlag och att innehållet i arbetsmiljöarbetet i högre grad kan bestämmas i avtal, säger Ulla Lindqvist, LO:s andre vice ordförande.

I regeringens översyn av lagen ska man bland annat titta på möjligheten att göra reglerna om systematiskt arbetsmiljöarbete förhandlingsbara. Facket och arbetsgivaren kan då avtala om hur arbetsmiljöarbetet ska utformas för att vara så bra som möjligt, och arbetsmiljöarbetet kan bli en del i kollektivavtalen.

– Tanken med att ge utrymme till lokala avtal är att få parterna att ta större ansvar. Om de är överens så blir de starkare bärare av arbetsmiljöarbetet. Det är en modell som ger större tyngd åt parterna. De måste ta arbetsmiljöfrågor på större allvar, säger Ulla Lindqvist.

En annan fördel med att skriva in arbetsmiljön i kollektivavtalen är att arbetsmiljöfrågor då kan drivas till Arbetsdomstolen och arbetsgivaren bli skadeståndsskyldig om avtalet inte följs. Det kan bli en snabbare och effektivare väg att behandla arbetsmiljöbrott än dagens vitesförelägganden.

– Arbetsmiljölagen är i många stycken redan en bra lag som skyddar arbetstagaren. Den ser till att arbetsmiljön inte kan bytas bort mot högre lön eller andra förmåner och den gäller alla. Men det finns en svaghet i sanktionssystemet som tyvärr har gjort lagen tandlös, säger Erland Olausson, avtalssekreterare på LO.

Erland Olausson ser dock även risker med att göra delar av arbetsmiljölagen förhandlingsbara.

– Lagen får inte urholkas och bli sämre. Det är viktigt vilka delar som blir förhandlingsbara. Gränsvärden för farliga kemikalier måste ju till exempel även i fortsättningen vara lika för alla. Ett sätt man kan lösa det på är att i arbetsmiljölagen fastslå att avtal är tillåtna, men att de inte får sänka kraven. Man skulle också kunna lösa det så att avtalen bara får slutas på förbundsnivå.

Regeringens översyn av arbetsmiljölagen ska vara klar den 1 mars 2006.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.