Industriarbetarnas tidning

Engelska grafiker röstar ja till industrifack

13 augusti, 2004

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

En överväldigande majoritet av de engelska och irländska grafikerna i GPMU har röstat ja till en sammanslagning av förbundet med Amicus. Hela 86 procent röstade ja i den landsomfattande medlemsomröstningen om förbundets framtid.

Amicus, ett förbund som organiserar både arbetare och tjänstemän inom industrin, kommer därmed att bli Storbritanniens största fackförbund, med totalt 1,3 miljoner medlemmar.

– Resultatet är enastående och jag vill personligen tacka både våra avdelningar och våra medlemmar för deras fantastiska stöd, säger Tony Dubbins, generalsekreterare i GPMU.

– Det här är goda nyheter. Tillsammans verkar vi inom landets absolut viktigaste indusrisektorer. Ett gemensamt GPMU och Amicus kommer att ha stor betydelse för medlemmarna och dess möjligheter att få bättre villkor på sina arbetsplatser, säger Derek Simpson, Amicus generalsekreterare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.