Industriarbetarnas tidning

Fler får sjukpenning indragen

24 augusti, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

Att få sjukpenningen indragen tycks bli allt vanligare. I alla fall om man ska se till antalet ärenden som rör detta hos LO-TCO Rättsskydd. I år har antalet fall med indragen sjukpenning fördubblats.

– Man drar in sjukpenningen på alldeles för lösa boliner. Många beslut har mycket tunna underlag. Det finns sällan arbetsutredningar gjorda, vilket är nödvändigt för att avgöra om beslutet är rätt eller fel. I bästa fall har den drabbade fått en blankett att fylla i och det är allt, säger Claes Jansson, enhetschef för försäkringsfrågor på LO-TCO Rättsskydd.

LO-TCO Rättsskydd är Sveriges största juridiska byrå för arbetsrätt och arbetsskador. Dit kan förbundens medlemmar vända sig för att få juridisk hjälp. I år har rekordmånga ärenden handlat om försäkringsfrågor. Ökningen av försäkringsfrågor var under det första halvåret hela 40 procent.

De flesta fallen gäller arbetsskador men det är fallen av indragen sjukpenning som ökat mest. Från 10–20 fall under första halvåret 2003 till 40–50 fall under första halvåret i år. Anledningen tror Claes Jansson är den allmänna debatten om fusk med sjukpenning och den dåliga konjunkturen.

– Givetvis ska konjunkturen inte spela in i bedömningen av ett försäkringsärende, men det verkar vara så att fler får sjukpenningen indragen när det ekonomiska läget är dåligt, säger han.

Claes Jansson tror inte att ökningen av fallen med indragen sjukpenning beror på att fler fuskare avslöjas.

– De fall vi får in handlar absolut inte om fusk. Det är fall där alla är överens om att den sjukskrivne inte kan gå tillbaka till sitt nuvarande arbete. Frågan är vad han ska göra i stället. Försäkringskassan vill inte erbjuda någon rehabilitering utan friskskriver personen och tycker att han ska gå på a-kassa i stället. Det här drabbar särskilt LO-medlemmarna hårt eftersom de ofta saknar utbildning och kan ha mycket svårt att få nya jobb.

Claes Jansson tycker att det är tråkigt att fallen av indragen sjukpenning ökar och han är mycket kritisk till försäkringskassans arbete.

– Det verkar som om försäkringskassan har abdikerat. Tanken är ju att försäkringskassan ska utreda och hjälpa den drabbade tillbaka, men det arbete som utförs nu är under all kritik, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.