Industriarbetarnas tidning

Försäkringskassan bedömer hårdare

25 augusti, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

Allt fler medlemmar i fackförbunden behöver rättshjälp i försäkringsfrågor. Framför allt är det fallen av indragen sjukpenning som ökar.

Försäkringskassan granskar sjukpenningen hårdare och det märks tydligt hos LO –TCO Rättsskydd. Dagens Arbete kunde igår berätta att antalet ärenden som gäller indragen sjukpenning fördubblats i år. Även fackförbundens försäkringsavdelningar märker ökningen.

Hittills i år har Metall skickat åtta sjukpenningärenden till LO-TCO Rättsskydd, fast fackförbundet i vanliga fall bara sysslar med frågor som rör arbetsskador. På Pappers och Industrifacket ökar också antalet sjukpenningsfall.

– Vi märker absolut en ökning av fallen med indragen sjukpenning, säger Rosalie Andersson, ombudsman på Industrifacket.

På förbundens försäkringsavdelningar är man överens om att en av anledningarna till ökningen är att försäkringskassan bedömer ärendena hårdare.

– De har blivit en hårdare attityd hos kassorna. Det verkar finnas en uppfattning om att de flesta är friska nog att kunna utföra något arbete, även om de har sjukintyg på att de inte kan det, säger Mikael Jansson, ombudsman på Pappers.

En annan anledning kan vara dålig kunskap om hur systemet fungerar. Rosalie Andersson nämner ett fall där en sjukskriven blivit uppsagd och fått sjukpenningen indragen för att han inte anmält sig till arbetsförmedlingen inom tre månader. Han tyckte inte att han var arbetssökande eftersom han var sjukskriven.

– Vi måste informera om de här reglerna redan vid uppsägningsförhandlingarna. Det kan få katastrofala följder för de drabbade om de förlorar sin sjukpenning, säger Rosalie Andersson.

Mikael Jansson på Pappers tycker att försäkringskassan ofta drar in sjukpenningen för snabbt, och han är kritisk till att antalet indragningar ökar.

– I de flesta fallen handlar det om människor som har ett jobb som de är för sjuka för att utföra. De är inte färdigrehabiliterade. Ändå drar försäkringskassan in sjukpenningen med motiveringen att de kan klara ett annat jobb, säger han.

– De blir utkastade ur systemet innan det är fastställt att de inte kan gå tillbaka till sina gamla jobb. Först när det är klart, och de sjukskrivna har fått hjälp med rehabilitering och yrkesvägledning, kan försäkringskassan säga att han ska söka ett nytt jobb. Då kan de dra in sjukpenningen, men inte tidigare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?