Industriarbetarnas tidning

Full fart i Ericssons svenska fabriker

20 augusti, 2004

Skrivet av

Ericssons svenska fabriker går för högtryck. Med tusen inhyrda klarar företaget produktionen av radio- och mobilsystem.

Av Ericssons förväntade rekordvinst beräknas 40 procent härröra från produktionen i de tre fabrikerna i Kumla, Gävle och Kista-Nynäshamn.

Förklaringen till produktionsuppgången i Sverige beror på att tillverkningen ute i världen – hos kontraktstillverkare som Flextronics och Sanmina – inte fungerar som planerat.

Tanken är att 10–30 procent av Ericssons viktigaste produkt, radiobasstationerna, ska ske i Sverige. I dag står Sverigefabrikerna för över 50 procent av produktionen.

I Ericssons strategi ska de svenska fabrikerna bara syssla med industrialisering. Med andra ord: när en ny radiobasstation börjar tillverkas ska det göras i de svenska fabrikerna. Först i små serier så att eventuella fel kan rättas till. Sedan, när det är dags för masstillverkning i riktigt stora serier – volymtillverkning – läggs produktionen ut till kontraktstillverkare som Flextronics i Polen och Kina, Elcoteq i Estland, Sanmina i Latinamerika eller Ericssons egna fabriker i Kina och Brasilien.

Vad som hänt i år är att de svenska fabrikerna inte bara fått syssla med industrialiseringen av de nya radiobasstationerna – de har även fått en allt större del av massproduktionen. De kontrakterade företagen klarar inte av att snabbt öka produktionen.

– Inom Ericsson har det funnits en stark tro på att någon annan ska kunna klara flexibiliteten, men det är inte så lätt, säger Janne Hedlund, koncernfackets ordförande och personalrepresentant i bolagsstyrelsen.

– Att lägga ut produktion på andra har visat sig dyrt och besvärligt. De kan inte stå och vänta på att Ericsson från den ena veckan till den andra säger att tillverkningen ska öka eller minska – utan att få betalt för det. Ericsson måste betala för beredskapen.

I stället är det de tre svenska fabrikerna som får stå för flexibiliteten. Det har visat sig smidigare och snabbare att hyra in tusen metallarbetare – var fjärde anställd – i Sverige än att omförhandla och skriva om kontrakten med utomstående leverantörer.

Radiobasstationerna förnyas i snabb takt. Var åttonde månad introduceras en ny, än mer avancerad modell av radiobasstation som ska underlätta trafiken mellan mobiltelefonerna. Och för varje ny modell minskar behovet av manuell arbetskraft. I de nya radiobasstationerna behövs bara ett enda kretskort (mot 4-5 i de gamla GSM-stationerna) och dagens kretskort har så små komponenter att de inte går att producera för hand. I och med det blir det heller inte lika lockande för Ericsson att förlägga produktionen i låglöneländer

– Möjligen kan det bromsa utflyttningen av produktion till lågkostnadsländer och att mer tillverkning sker nära industrialiseringen i Sverige, spår Janne Hedlund.

I dag har Ericsson i Sverige drygt 3 000 metallarbetare anställda i de tre svenska fabrikerna för radio- eller mobilsystem. Dessutom har Ericsson egen tillverkning i Kina och Brasilien med 300 anställda i var och en av fabrikerna.

Resten av Ericsson-metallarna i Sverige finns på fabrikerna i Falun och Hudiksvall (som tillverkar kabel), Skellefteå, (anslutningsdon) Katrineholm (produkter för fasta nät), Kalmar (inbyggd kraft), Borås (minilink) och Mölndal (Radar).

För mindre än tio år sedan sysselsatte Ericssons svenska fabriker 13 000 metallarbetare. Nu är antalet mer än halverat.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.