Industriarbetarnas tidning

Handels protester ändrade ingenting

31 augusti, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

Långtidssjukskrivna inom industrin i Halmstad kan börja arbetsträna i handeln redan i september, trots att fackförbundet Handels ställer sig tveksamt till förslaget.

– Handels invändningar kommer inte att stoppa projektet, säger Tommy Gustafsson, Metall.

Det var för två veckor sedan som projektet Spånan, ett samarbete mellan Metall, Industrifacket och Grafikerna i Halmstad, berättade om planerna på att låta sjukskrivna industriarbetare få arbetsträna inom handeln.

Förslaget väckte starka reaktioner. Handels tyckte att industrin skulle rehabilitera sina egna sjuka och befarade att projektet skulle leda till försämringar för de egna medlemmarna.

– Vi har många medlemmar som jobbar deltid mot sin vilja. Om industriarbetare kommer och arbetstränar i handeln innebär det att de tar arbetsuppgifter som borde gå till att fylla upp deltidstjänsterna, säger Mikael Andersson, ombudsman på Handels i Halmstad.

Tommy Gustafsson tycker dock att vinsterna med projektet är större än Handels förluster och har inga planer på att avbryta arbetet. Däremot har fackförbunden enats om att Handels ska kontaktas innan någon placeras inom handeln.

– Jag förstår deras invändning, men vi tror inte att fler deltidsanställda skulle få heltidstjänster om vi lägger ner projektet. Om vi avstår från att placera långtidssjukskrivna inom handeln så stänger vi dörrar för våra medlemmar utan att öppna några för deras.

I stället för att avbryta projektet vill Tommy Gustafsson utöka det.

– Vi vill utvidga projektet till att omfatta alla LO-förbund. Vi kommer att samla LO-facken och förklara vad vi vill. Sedan får vi se hur vi går vidare, säger han.

Tommy Gustafsson tror att det är viktigt att det finns en möjlighet att börja om i en helt ny miljö efter en sjukskrivning. Att prova något nytt kan vara en väg tillbaka till arbetslivet.

– Vi ska givetvis försöka rehabilitera våra medlemmar i de egna företagen även i fortsättningen, men när det inte går måste vi vara öppna för andra lösningar. Om någon från Handels eller något annat fackförbund vill arbetsträna inom vårt område tar vi emot dem med öppna armar.

– Vi måste lämna tunnelseendet inom fackförbunden och satsa på vidvinkel. Facken får inte sitta fast i revirtänkandet. Långtidssjukskrivningarna är ett gemensamt problem och vi måste satsa på gemensamma lösningar, säger Tommy Gustafsson.

Mikael Andersson tycker att tanken med samarbete är bra, men det tror att det finns många hinder på vägen.

– Vi har en annan situation eftersom vi har problemet med deltid. De som har deltid mot sin vilja har lagligen företräde till nya arbetsuppgifter. Jag tycker att man först ska använda regelverket som finns. Det är arbetsgivaren som enligt lag är ansvarig för att rehabilitera. Man borde se till att det görs bättre, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.