Industriarbetarnas tidning

Het linje till fackets hjälptelefon

20 augusti, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

LO:s hjälptelefon har under sommaren fått ta emot rekordmånga samtal. 2 700 ungdomar har kontaktat hjälptelefonen för att få svar på frågor om sommarjobb. Det är tusen fler än förra sommaren.

De flesta frågorna handlar om löner och avtal. 93 procent av samtalen gäller företag inom Hotell och restaurang, Handels och Kommunal. Av de samtal som rör industriföretag kommer hälften från ungdomar på metallföretag. Från pappers- och grafikerföretag har bara ett fåtal hört av sig.

– När vi sammanfattar årets samtal visar statistiken att det är framför allt vid små arbetsplatser utan kollektivavtal inom hotell och restaurang och handeln som problemen uppstår mellan sommarjobbaren och arbetsgivaren, säger Johan Ingelskog, ungdomsombudsman på LO.

Att samtalen ökat så kraftigt tror Johan Ingelskog beror på att villkoren för sommarjobbare blivit sämre samtidigt som fackets hjälptelefon har blivit mer allmänt känd.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.