Industriarbetarnas tidning

Industri ger tillväxt

7 augusti, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

Tillväxt, välfärd och solidaritet var nyckelorden när Industrifackets ordförande Leif Ohlsson invigde förbundets kongress i dag.

Leif Ohlsson betonade industrins roll för tillväxten.

– Där ligger nyckeln till framtiden, men det råder inte alltid samsyn om vägen dit, sa Ohlsson och gav exempel på hur snacket ibland går. ”Det är bra om okvalificerade jobb försvinner ur landet”, heter det.

– Men den som säger så har knappast sytt en skjorta, tillverkat däck eller blåst glas. Eller för den delen arbetat med byggnadsmaterial, läkemedel, plast eller råolja.

Industrifackets ordförande kritiserade också den svenska näringspolitiken, som han anser är otillräcklig.

Konkret kritik riktade han mot de landstingspolitiker som utdelat ”en svidande örfil mot svenska tvätteriarbetare” genom att undersöka om det går att flytta ut sjukhustvätt till Polen för att spara pengar.

– Det är samma politiker som i andra sammanhang talar vackert om tillväxt, eller som säger att fler invandrare måste få arbete.

Ohlsson vände sig till de socialdemokratiska politikerna och påpekade att det ibland är ett långt steg mellan vad som sägs på en socialdemokratisk partikongress och vad som sedan genomförs ute i kommuner och landsting.

Leif Ohlsson kritiserade också arbetsgivarna som vill lösa problem genom att sänka lönerna, förlänga arbetstiderna eller förkorta semestern.

– Här i Sverige har vi en modell där facket och arbetsgivarna möts i tuffa förhandlingar, men där det ändå finns en samsyn i viktiga principfrågor. Samtidigt ser vi i dag hur arbetsgivarna söker konfrontation.

Ohlsson riktade en direkt uppmaning till arbetsgivarna och deras organisationer:

– Det är hög tid att gå vidare. Acceptera de anställdas rättigheter och kunnande fullt ut och inse att dagens industriarbetare kan och vill ta ansvar i arbetet. Den tid är längesen över, då svenska löntagare tackade och tog emot i rädsla för att bli av med jobbet.

Industrifackets kongress, som i morgon ska ta ställning till förslaget att bilda ett nytt förbund tillsammans med Metall, inleddes en timme efter planerad tid sedan ett tåg med ett antal kongressombud försenats.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.