Industriarbetarnas tidning

”Ljug om lönen – annars sparken!”

17 augusti, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Kontakta facket och du får sparken. Om facket kontaktar dig – ljug om din lön. Så ser avtalet ut för portugisiska arbetare vid Svartlidengruvan i Västerbottens inland.

I början av hösten väntas den nya guldgruvan i Svartliden starta. För att få anläggningen färdig i tid har en kedja av underleverantörer anlitats.
För vissa av de anställda som arbetat den senaste tiden har det rått hårda villkor. Det gäller en grupp portugisiska arbetare. För att få jobb i Svartliden har de tvingats att skriva på individuella avtal med det sydafrikanska uthyrningsföretaget Staff Buro.

Avtalen är flera sidor långa. Där sägs att det finns ett avtal mellan svenska Metall och entreprenören MDM, men att det i stället är det individuella avtalet som gäller för de portugiser som hyrts in av Staff Buro.

De individuella avtalen skulle ge tio dollar i timmen. Ingen extra ersättning för övertid och helgarbete ingår. Sjukförsäkring och andra försäkringar ingår inte heller. De anställda uppmanas att ha egna skyddskläder.

Kontraktet reglerar tydligt vad som händer om någon kontaktar facket eller en annan ”tredje part”. Sådana kontakter är lika med avsked. Och vid avsked tvingas de anställda själva betala flygbiljetten hem.

Om i stället facket kontaktar någon av de anställda ska de uppge att de tjänar 190 kronor i timmen, enligt kontraktet.

De anställda får också en gång i månaden ett falskt lönebesked som kan skickas in till facket, enligt kontraktet.

Byggnads har varit inkopplat och förhandlat fram att de individuella kontrakten ska rivas. Redan i morgon väntas representanter från två Sydafrikanska bolag vara på plats i Sverige för att skriva om avtalen för de anställda.

– Vi är överens om att de ska få 137 kronor i timmen plus OB-ersättning, säger Willy Hulthén, central ombudsman på Byggnads.

Enligt Willy Hulthén är det ett femtontal portugisiska byggnadsarbetare som berörs av de individuella kontrakten. De bygger bland annat fundament till de krossar och kvarnar som ska monteras upp vid gruvan.

Det kan också finnas ytterligare ett femtontal personer som är metallare och jobbar under liknande kontrakt, tror Willy Hulthén. Metallarna jobbar med att bygga anrikningsanläggningen.

Metalls ombudsman Christer Persson vid förbundskontoret i Stockholm har börjat undersöka saken, men säger sig ännu inte veta om det stämmer.

Fred Bohman, vd för Svartliden Guld, som av facket blev informerad om missförhållandena, säger dock att så vitt han vet arbetar metallarna vid Svartliden på ett avtal som tecknats med Metall.

Metall tecknade redan i våras ett avtal med Svartliden Gulds huvudentreprenör, sydafrikanska MDM. MDM har i sin tur skrivit kontrakt med företaget Staff Buro, som sedan hyrt in portugisiska arbetare.

Svartliden Guld har i kontraktet med sin huvudentreprenör skrivit in att allting måste skötas enligt svenska lagar och regler, uppger Fred Bohman.

– Vi har markerat tydligt mot vår huvudentreprenör att vi anser att det här är ett brott mot det avtalet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?