Industriarbetarnas tidning

LO-basen önskar vänstersväng

8 augusti, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

”De arbetslösa har väntat länge nog, Göran Persson. De ska ha jobb och stöd nu!”

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin krävde handling av statsministern och den socialdemokratiska regeringen i sitt tal på Industrifackets kongress i dag. Hon har reagerat på Perssons sommartal i Björkvik där han hänvisade till en väntad konjunkturuppgång för att komma till rätta med arbetslösheten.

Det är inte Wanja Lundby-Wedin nöjd med. Förändringar i arbetsrätten dröjer, menar hon. Som exempel nämnde hon möjligheten för arbetsgivare att undanta två personer från principen sist in-först ut, och röran av olika anställningsformer:

– Det ska bort, och det ska bort nu!

Inför höstens budgetarbete tryckte LO-ordföranden också på vikten av aktiva åtgärder mot arbetslösheten, i synnerhet bättre arbetsmarknadsutbildning. Hon konstaterade att det också finns ett omvänt könsperspektiv – det är inte bara kvinnor som drabbas på arbetsmarknaden:

– Unga män med invandrarbakgrund har svårt att komma in på arbetsmarknaden, och medelålders män som förlorar jobben hamnar illa till eftersom de ofta har dålig grundutbildning.

Wanja Lundby-Wedin menar att fackföreningsrörelsen genom de treåriga avtalen skapat positiva förutsättningar för en bättre politik.

– När vi levererar förväntar vi oss att politikerna ska leverera tillbaka.

Arbetsgivarna fick också skarp kritik av LO-ordföranden:

– De som till exempel snackar om att vi ska jobba mera men utan kompensation borde skämmas och sätta på sig dumstruten. Sådana företagsledare är inte mogna sin uppgift, sa Lundby-Wedin och fick applåder.

– Kom med konstruktiva förslag i stället. Vi behöver jobba tillsammans och inte söka konflikter.

Wanja Lundby-Wedin avslutade sitt tal med att kräva att regeringen tar ett kliv åt vänster.

– Det talas mycket om att toppa laget. Men det är bättre att toppa politiken.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.