Industriarbetarnas tidning

Metall varslar om sympatistrejk

27 augusti, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

En laddad facklig strid har blossat upp vid bygget av en biobränslepanna i Skene. Byggnads kräver kollektivavtal för entreprenörerna. Metall varslar nu om sympatistrejk.

Marks kommun har beställt en ny biobränslepanna. Huvudentreprenör är finländska Wärtsilä Biopower. Den polska firman Boilers Factory Stefako bygger och monterar pannan.

Totalt arbetar omkring femton finländska och polska montörer på bygget. De saknar svenskt kollektivavtal.

Byggnads har varslat om blockad mot Wärtsilä från och med måndag. Samtliga medlemmar i Byggnads vid bygget går då också ut i strejk.

I dag varslar även Metall om sympatiåtgärder mot företaget Stålab, som uppför stommen på biopannan. Ett tiotal metallare arbetar på Stålab. Om varslet träder i kraft går de anställda vid Stålab som arbetar med biopannan ut i strejk från fredagen den 10 september.

– Vi gör det här som en solidaritetshandling med Byggnads som bett oss om det. Vi kämpar för att anställda ska få kollektivavtal, säger Erik Andersson, chef för Metalls arbetsrättsenhet.

Wärtsilä svarade på Byggnads varsel genom att gå med i arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Teknikföretagen organiserar normalt sett inte företag inom byggbranschen. Men företaget har hävdat att de anställda ska gå på Metalls teknikavtal.

Det håller varken Byggnads eller Metall med om. Enligt LO:s organisationsplan tillhör rörsvetsare Byggnads avtalsområde.

Metall är just nu inblandat i flera strider om utländsk arbetskraft som jobbar med sämre villkor än vad som gäller andra anställda i Sverige.

Tidigare i somras beviljade Teknikföretagen tillfälligt medlemskap åt en litauisk bemanningsfirma som hyr ut folk till verkstadsföretaget Vreten i Skövde. Enligt arbetsgivarna gör det att de kan anställa folk på teknikavtalets minimilön på 74 kronor i timmen. Det håller inte Metall med om, men den striden är ännu inte avgjord.

I går kunde Dagens Arbete berätta att Metall överväger stridsåtgärder mot Danaher motion. I företagets Flenfabrik arbetar tjeckiska arbetare utan svenskt kollektivavtal. Företaget anser att de är under utbildning.

Metall har krävt att Danaher motions tjeckiska bolag ska skriva avtal med Metall. Företaget hade till i dag på sig att svara, men har ännu inte gjort det. Företagets personalchef Per Svahn har dock sagt att frågan är ”under utredning”. Metall avvaktar därför med att varsla om stridsåtgärder mot Danaher motion.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?