Industriarbetarnas tidning

Metallombudsman utreder föräldra­försäkring

17 augusti, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

Fler pappor bör ta chansen att vara hemma med sina barn. Det säger Metalls ombudsman Karl-Petter Thorwaldsson som fått i uppdrag av regeringen att utreda föräldraförsäkringen. Ett av målen är att få pappor att ta ut mer än dagens 17 procent av föräldraledigheten.

– Det är ett jätteroligt och spännande uppdrag även om det är svårt. Föräldraledigheten är en av de mest debatterade frågorna nu och många har en bestämd uppfattning om hur det ska vara. Det gör det svårt att lägga fram ett förslag som alla kan enas om, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Den mest infekterade frågan i debatten har varit om föräldraledigheten ska kvoteras så att fler pappamånader införs. LO vill ha fler öronmärkta månader, medan det socialdemokratiska partiet hittills har sagt nej till en sådan lagstiftning.

– Själv är jag inte främmande för att lagstifta om fler månader som inte går att överlåta, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Ekonomin anges oftast vara anledningen till att mammor tar ut mer ledighet än pappor. Även om ekonomin är viktig tror Karl-Petter Thorwaldsson att det finns fler orsaker till den ojämna fördelningen, bland annat att mammorna inte vill dela med sig av ledigheten. Han har också själv märkt att det kan vara svårt för en pappa att ta ut föräldraledighet.

– Först gången när jag var föräldraledig och var metallare så var det kämpigt. Det fanns till och med de som gick ur facket i protest. Även om det var jobbigt var det värt det. I dag har jag jättebra kontakt med mina barn och det hade jag nog inte haft om jag inte varit hemma så länge när de var små.

Karl-Petter Thorwaldsson tror att inställningen på arbetsplatserna börjar förändras, och han är mycket nöjd med Metalls avtal som ger en löneutfyllnad till föräldralediga. Den som är hemma med barn får enligt avtalet 90 procent av lönen de första 90 dagarna i stället för 80 procent som föräldraförsäkringen ger.

– Jag hoppas och tror att det kan få fler pappor att ta ut föräldraledighet. Reaktionerna bland framför allt unga pappor har varit mycket positiva.

Den 1 september nästa år ska utredningen vara klar och ett förslag läggas fram till regeringen.

Fotnot: I dag har föräldrarna rätt att ta ut 480 dagar föräldraledighet. Mamman och pappan har 240 dagar var, men det går att överlåta de flesta dagarna till den andra föräldern. 60 dagar är dock öronmärkta för respektive förälder och kan inte överlåtas. Det är dessa 60 dagar som brukar kallas pappamånader .

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?