Industriarbetarnas tidning

Omställnings­försäkring klar

25 augusti, 2004

Förhandlingarna om omställningsförsäkringen för anställda inom LO-området är klara. I måndags beslutade LO:s styrelse att godta reglerna för försäkringens finansiering.

Det betyder att försäkringen börjar gälla den första september i år, precis enligt planerna.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv och LO. Organisationerna var, till viss del, oeniga runt försäkringens finansiering. Stötestenen var framför allt vad som ska gälla för företag som tecknat avtal om AGB-försäkring, men saknar medlemskap i Svenskt Näringsliv, däribland Tidningsutgivarna, TU.

I förhandlingarna enades parterna om att den typen av företag ska betala samma avgift som medlemmar i Svenskt Näringsliv. Det gäller fram till och med 2006. År 2007 ska de betala 0,02 procent av lönesumman extra, i administrativ avgift.

Avtalet om en ny omställningsförsäkring ger de anställda rätt till rådgivning och ekonomisk ersättning vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Finansieringen ska ske delvis med pengar från den ”gamla” Trygghetsfonden och sen årlig avgift på 0,03 procent av lönesumman (för att sedan höjas successivt till 0,3 procent år 2009).

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.