Industriarbetarnas tidning

Strid om tjeckiska arbetare i Flen

26 augusti, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Tjeckiska arbetare på Danaher motions fabrik i Flen saknar svenskt kollektivavtal. Företaget hävdar att de utbildar sig. Metall håller inte med och överväger att varsla om blockad.

Delar av produktionen hos Danaher motion i Flen ska flyttas till företagets fabrik i Tjeckien.

I maj kom en första grupp på drygt femton tjeckiska anställda till Flen. Efter semestern kom en annan grupp på omkring arton personer, uppger facket. Enligt företaget är tjeckerna i Sverige för att lära sig de arbeten och maskiner som ska flyttas.

Men Metall anser att tjeckerna arbetar och kräver att de får samma anställningsvillkor som svenska metallare.

– Det här är ingen utbildning. De jobbar helt självständigt. Ett par av dem har också jobbat på maskiner som inte ens ska flytta, säger Metalls klubbordförande Ingemar Zetterberg.

Att tjeckerna arbetar självständigt utan handledare bekräftas av andra anställda som Dagens Arbete talat med.

De tjecker Dagens Arbete varit i kontakt med uppger sig vara nöjda med arbetet och lönen. Enligt Dagens Arbetes källor tjänar de omkring 70 euro per dag, inklusive alla tillägg. Det betyder cirka 80 kronor i timmen. Det är en betydligt lägre lön än vad de anställda som går på svenskt kollektivavtal har. Enligt Metalls fackklubb ligger snittlönen i Flen på omkring 115 kronor i timmen.

Metall anser att Danaher motion dumpar lönerna. Förbundet har krävt att det tjeckiska bolaget tecknar avtal för de anställda som jobbar i Sverige.

Företaget har fått till i morgon, fredag, på sig att svara. Om de inte gör det överväger Metall att varsla företaget om blockad i nästa vecka.

– De som kommer till Sverige och arbetar ska inte få sämre villkor och löner än svenskar, säger Erik Andersson, chef för Metalls arbetsrättsenhet.

Metall kan dock inte räkna med att Danaher motion svarar redan i morgon.

– Nej, det gör vi inte. Men vi kommunicerar med facket om det. Frågan är under utredning, säger Per Svahn, som är personalchef i Sverige för Danaher motion.

Han vet inte när Danaher motions tjeckiska bolag lämnar ett svar till Metall.

– Eftersom det blivit en central fråga får vår arbetgivarorganisation sköta det.

Arbetsgivarorganisationen är Teknikföretagen. De beviljade tidigare i somras tillfälligt medlemskap åt det litauiska bemanningsföretaget Onuris, som hyrde ut svetsare till Vreten i Skövde till löner långt under de normala på svensk arbetsmarknad.

Per Svahn tvivlar dock på att Danaher motions tjeckiska bolag kommer att ansöka om medlemskap hos Teknikföretagen.

– Det här är inte samma sak. Folk är i Flen för att lära sig jobben, det är inte ordinarie uppgifter som tjeckerna arbetar med.

Men tjeckiska anställda har, enligt flera uppgifter, också utfört jobb som inte ska flyttas?

– De är här för att lära sig, det finns folk för ordinarie uppgifter, säger Per Svahn.

Metall anser även att företaget brustit mot återanställningsrätten i lagen om anställningsskydd. Det finns en lista med uppsagda anställda att gå efter.

Danaher motion har varslat personal i Flen om uppsägning ett par omgångar det senaste året. I dag arbetar ungefär 170 metallare i fabriken. Efter nyår ska det enligt planerna vara hundra metallare kvar. Fabriken i Flen tillverkar bland annat motorer till tvättmaskiner och truckar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen