Industriarbetarnas tidning

Uthyrningsfirma backar

18 augusti, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Inhyrda arbetare skulle tvingas till kontrakt som upphävde ett avtal med Metall. Där finns en läxa för facket, anser Metalls ombudsman Christer Persson: avtal måste hårdbevakas på plats.

I går berättade Dagens Arbete om de kontrakt som anställda hos den sydafrikanska underleverantören Staff Buro tvingats skriva på innan de fick jobb vid Svartlidengruvan i Västerbotten.

I kontrakten förbjuds de anställda, som kommer från Portugal, att kontakta facket. De uppmanas också att ljuga om sin lön när de tillfrågas om den. Staff Buro skulle skriva ut falska löneavier som kunde visas upp för facket.

Efter att Byggnads kopplats in har det sydafrikanska bolaget lovat att riva de individuella kontrakten. Nya avtal ska tecknas i dag (18/8), enligt Byggnads. Svartliden Guld AB, som inte var delaktig i upphandlingen med Staff Buro, har lovat att garantera att underleverantörerna betalar ut rätt lön till de portugisiska anställda.

Det är ännu oklart om även anställda inom Metalls avtalsområden vid Svartlidengruvan har tvingats att skriva på de individuella kontrakten.
Men det verkar som att bolaget Staff Buro trodde att deras anställda skulle tillhöra Metall. Det individuella avtal som byggnadsarbetarna skrivit på är utformat så att Staff Buro ska slippa att följa ett avtal som Metall tecknade redan i våras.

Då skrev Metall ett avtal med det sydafrikanska bolaget MDM, som utför entreprenadarbeten i Svartliden. MDM har sedan hyrt in Staff Buro, som i sin tur hyrt in anställda från Portugal.

I Staff Buros individuella kontrakt står det att det finns ett huvudavtal med svenska Metall. I en senare klausul står det att det ändå är det individuella kontraktets avsevärt lägre löner och villkor som gäller.

Det mesta tyder på att inga metallare i Svartliden jobbat för Staff Buro. Krister Lundgren, ordförande i Metalls avdelning i Kristineberg, har tidigare besökt området. Enligt Lundgren arbetar metallarna i Svartliden direkt under MDM och får avtalsenliga löner.

Metall centralt tänker ändå undersöka saken vidare. Christer Persson, ombudsman på Metalls förbundskontor, har sökt kontakt med MDM:s representant i Sverige. Hittills har han inte lyckats.

Även om det skulle visa sig att metallarna i Svartliden jobbat enligt avtalsmässiga löner, tycker Christer Persson att Staff Buros individuella kontrakt har något att lära facket inför framtiden.

– Det är makalöst att det finns sådana här kontrakt. Det visar att det inte räcker för oss att skriva avtal. Vi måste vara på plats och bevaka hur det följs. Även om det kan bli svårigheter med språk och annat.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]