Industriarbetarnas tidning

Arbetare överger dagspressen

23 september, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

Allt färre LO-medlemmar läser tidningar. 37 procent har ingen daglig tidning i hemmet, enligt en ny rapport från LO.

– Att så många inte får ta del av det tidningar ger i form av information, samhällsdebatt och fördjupade kunskaper är allvarligt, säger Sven Nelander, utredare på LO.

Mer än var tredje LO-medlem har inte tillgång till vare sig morgon- eller kvällstidning i hemmet. Tidningsläsandet har minskat kraftigt sedan början av 90-talet, då motsvarande andel var mindre än en fjärdedel.

Sven Nelander tror att minskningen framför allt beror på konkurrensen från tv och internet.

– Först blev jag förskräckt över att så många saknade tidning, men med tanke på den enorma framväxten av alternativa medier, kanske undersökningen ändå visar ett positivt resultat. Det är trots allt många som behåller tidningen, säger han.

Det är inte bara i LO-medlemmarnas hem som tillgången till daglig tidning minskar. 23 procent av TCO-medlemmarna och 18 procent av Saco-medlemmarna saknar tidning i hemmet. Sven Nelander tror dock att de till skillnad från LO-medlemmarna fortfarande läser tidningarna, utanför hemmet.

– Många tjänstemän och akademiker kan läsa dagstidningar på jobbet. Det kan vara en anledning till att säga upp den egna prenumerationen. Väldigt få LO-medlemmar har tillgång till tidningar på jobbet, säger han.

Både ålder och familjeförhållanden påverkar om man har tidning. Äldre och sammanboende har tidning i högre grad än yngre och sammanboende. Sven Nelander tror att det hänger samman med ekonomin.

Dagstidningar är särskilt sällsynta hemma hos ensamstående med barn. Sex hushåll av tio i denna grupp har ingen daglig tidning, och det tycker Sven Nelander är extra beklagligt.

– Det är synd om barnen kommer efter från början. Om man inte läser tidningen hemma så är det svårare att sätta sig in i samhällsfrågor, och att hänga med i skolan, säger han.

Även om andelen hushåll som har tillgång till tidning i hemmet minskat kraftigt sedan början av 90-talet, så har förändringarna efter år 2000 varit små. Det kan vara ett tecken på att trenden stannat av. Det hoppas i alla fall Sven Nelander som inte tycker att internet och tv är fullgoda alternativ till tidningar.

– Tidningar har plats för fördjupningar och analys på ett annat sätt än de snabba medierna. Man kan läsa om och begrunda det som står. Tidningar inbjuder till samtal. Det är jätteviktigt för demokratin att så många som möjligt har tillgång till tidningar varje dag, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.