Industriarbetarnas tidning

”Arbetarmotiven valde mig”

28 september, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

Arbetargrabben växte upp och blev fotograf. Sedan 60-talet har Jean Hermansson skildrat arbete och liv i industrisamhället. Nu belönas han med Johan Ahlbäckspriset för sina bilder.

– Det känns mycket bra, säger han.

Johan Ahlbäck (1895-1973) var en konstnär från Smedjebacken som målade motiv från livet i industrisamhället. Varje år delas ett pris ut till hans minne och i år går det till fotografen Jean Hermansson.

– Det känns extra ärofullt just för att det är Johan Ahlbäckspriset. Det är verkligen synd att vi aldrig hann träffas, han och jag. Vi skulle ha haft mycket att prata om, säger Jean Hermansson.

I slutet av 60-talet reste Jean Hermansson tillsammans med författaren Folke Isaksson runt i Sverige och besökte industriarbetsplatser. Det resulterade i två böcker och en utställning. Han har även gjort filmer om människor i industrisamhället. Jean Hermansson har fotograferat andra motiv också, men han återkommer alltid till arbetarmotiven.

– Jag har inte valt att skildra arbete, det har valt mig. Jag är en arbetargrabb från bruksmiljö i Småland. De här människorna och miljöerna är något man är väl förtrogen med och bär med sig, säger han.

Han tillägger att han förmedlar sin känsla för arbetet i bilderna. Liksom Johan Ahlbäck vill han visa upp den dåliga arbetsmiljön. Viljan att förändra är stark.

Ändå betonar han att arbetet har två sidor.

– Det är både himmel och helvete. Självklart uttrycker bilderna en kritik mot utsugning av människor och mot orättvisor, men samtidigt är de vackra. Det finns något vackert i arbete och industrimiljöer. Det vill jag också visa.

Innan Jean Hermansson fick ta emot Johan Ahlbäckspriset visste han nästan ingenting om arbetarkonstnären och hans målningar.

– Därför kom priset helt oväntat, men nu efteråt kan jag se att vi har så mycket gemensamt. Våra bilder är lika. Framförallt när det gäller hur vi skapar rörelse i bilderna, säger han.

Priset är 15 000 kronor och Jean Hermansson har ännu inte bestämt hur han ska använda pengarna. En del kommer att gå till att göra färdigt en bok som kommer ut nästa höst. Boken är tillbakablickande, och han ger ut den tillsammans med Malmö museum.

Förutom boken är Jean Hermansson aktuell med en stor utställning som just nu visas på Arbetets Museum i Norrköping, och sedan flyttar till Malmö. Nästa år har han även en utställning i Smedjebacken, när det är dags att utse nästa års Johan Ahlbäckspristagare. Det ingår nämligen i priset.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?