Industriarbetarnas tidning

Domstol prövar pappaledighet

13 september, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

Den nyblivna pappan ville vara pappaledig under veckorna, och arbeta under veckosluten. Frövifors bruk sa nej. Nu tar Pappers fallet till Arbetsdomstolen.

– Vi håller på att fila på formuleringarna i stämningsansökan, säger Bengt Jansson, ombudsman på Pappers.

Det var i våras mannen begärde föräldraledighet till 75 procent. Vardagarna ville han vara ledig, men inte på helgerna. Han kunde tänka sig att jobba så väl sina egna som andras helgskift. Det räckte inte för Assi Domän-ägda Frövifors, som svarade med att vilja omplacera mannen till dagarbete.

Den föreslagna omplaceringen fick facket att se rött. Förhandlingarna, först på lokal nivå och sedan centralt, avslutades i fredags utan resultat.

Nu går ärendet vidare till Arbetsdomstolen.

– Det här är ett viktigt principfall som vi måste få en tolkning på. Så vitt jag vet så har det inte förekommit något liknande fall tidigare, säger Bengt Jansson.

Tvisten handlar om hur man får dela upp föräldraledigheten. Lagen om föräldraledighet säger att man har rätt att ta ut föräldraledighet under maximalt tre perioder under ett år. Frövifors anser att varje helg mannen jobbar så avslutas en period. Mannen har då inte har rätt att komma tillbaka till jobbet mer än tre helger.

På Pappers ser man det annorlunda.

– I lagen står det att om man är ledig en enstaka fredag är det en period. Två fredagar räknas som två perioder, men blir det tre eller fler fredagar ser man det som en sammanhängande period. Samma sak borde gälla i det här fallet. Mannen jobbar i snitt två helger i månaden. Ledigheten ser vi som en sammanhängande period, säger Bengt Jansson.

Pappers överväger också att göra en anmälan till JämO. Förbundet anser att Frövifors bryter mot sin egen jämställdhetsplan. Bengt Jansson säger att de fina orden i planen om att stötta föräldralediga inte gäller i verkligheten, utan att det är ekonomin som styr. Han tycker att fallet är viktigt även ur en samhällelig vinkel.

– Man vill få fler pappor att vara föräldralediga, i hela samhällsdebatten. Om det innebär att ledigheten tas ut på ett nytt sätt, och inte genom heltidsledighet eller arbetstidsförkortning, så måste vi uppmuntra och stötta det.

Mannen är nu föräldraledig på heltid i väntan på att fallet ska avgöras. Bengt Jansson säger:

– Jag tror stenhårt på att vi har rätt, tills något annat bevisas. Och även om vi skulle ha fel så är det bra att fallet prövas, så vi vet vad som gäller i framtiden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?