Industriarbetarnas tidning

Förbjud nedläggning av vinstmaskiner!

3 september, 2004

Skrivet av

Det är alltför lätt och billigt för företagen att lägga ner och flytta även lönsam tillverkning. Det tycker Jan Johansson, Arvika.

Han var en av drygt två hundra som förlorade jobbet när amerikanska kyl- och frysdisktillverkaren Carrier la ner i Arvika för några år sedan och flyttade det mesta till Ungern.

Carrier köpte fabriken av Electrolux. Samtidigt skärptes vinstkraven. Företaget gick med vinst, men inte tillräckligt i företagets ögon. Fabriken stängdes.

Metalls Umeå-avdelning vill i en motion till Metalls kongress att förbundet ska ställa sig bakom krav på förbud mot nedläggning av lönsamma företag.

Att företag läggs ner är visserligen inget nytt. Så har det alltid varit när gamla branscher och olönsamma företag krisat. Det nya är att lönsamma företag i livskraftiga branscher läggs ned, till exempel däckfabriken i Gislaved och Electrolux dammsugarfabrik i Västervik.

– Lagstiftning eller inte men något måste göras, säger Jan Johansson. Företagen vill bara utnyttja de som tjänar sämre än oss.

Motionen pekar på att företagen kan utöva utpressning mot de anställda: ”Vi flyttar verksamheten utomlands om ni inte…”. Därför krävs tuffare spelregler.

Men Metalls förbundsstyrelse säger nej till lagstiftning. Att låsa in företag i Sverige innebär också att företag som vill etablera sig stängs ute, motiverar förbundsstyrelsen. Andra vägar bör väljas: korrekta beslutsunderlag, möjlighet att diskutera alternativa lösningar, stöd till omställning för de anställda.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.