Industriarbetarnas tidning

Först applåd, sen avslag

8 september, 2004

Skrivet av

Metallkongressen ville inte ställa sig bakom ett förbud mot att lägga ner vinstgivande företag.

Det hettade till i debatten efter det att Jan-Olov Carlsson, Umeå talat för motionen som kräver lagstiftning mot att företag som går med vinst ska kunna lägga ner produktion i Sverige.

Carlsson välkomnade rapporten ”Starka kort för Sveriges industri” som presenterats inför kongressen. Med reservation för att han inte läst innehållet i rapporten drog han tillbaka kravet på att Metall ska utarbeta en politisk linje i frågan om nedläggning och flyttning av jobb.

– Den linjen finns nu uppenbarligen.

Carlsson gick upp in talarstolen för att förtydliga Umeå-avdelningens motion. Han ansåg att förbundsstyrelsen i sitt avslag missat kärnan i motionen.

– Vi kan inte gör mycket åt nedläggningar till följd av strukturomvandling inom industrin. Det är inget nytt för oss.

– Motionen handlar heller inte om uppsägningar i största allmänhet. Där finns svaren i bland annat i de trygghetssystem vi har.

– Vad det handlar om är de växande problemen med att giriga företag flyttar produktion till låglöneländer. De lägger ner befintliga företag trots att de är välmående och går med vinst och flyttar samma produktion till länder lägre lönekostnader.

Carlsson hänvisade till Göran Johnssons kongresstal där förbundsordföranden talade om kvartalskapitalismens fula tryne.

– Nu ser vi hur trynet grinar mot oss. Det är dags att sätta ner klackarna, säga ifrån och ställa tuffa, tydliga krav mot de politiska beslutsfattarna. Om vi tycker att det som sker är fel, ja då måste vi göra mer. Och vi ska inte stifta lagen om rätten att jävlas med företagen så att inga nyinvesteringar sker, i stället ska vi komplettera den lagstiftning som redan finns.

– Metall och fackföreningsrörelsen i stort måste ta bladet från munnen.

Carlsson fick stöd av Umeå-avdelningens ordförande Hans Andersson som inte sade sig trygg på sitt jobb, Ålö maskiner.

– För tio år sedan trodde jag att jag skulle kunna jobba kvar där hela mitt yrkesverksamma liv. Men inte nu. Inte för att det skulle finnas några konkreta tecken på att de tänker flytta verksamheten. Men hotbilden finns där, oron finns hos mig och medlemmarna.

Ola Asplund, utredningschef på Metall talade för förbundsstyrelsen:

– Det finns ett val, men vi ska inte sätta gränser eller skapa förbud. Vi kan inte göra oss oberoende. Vi måste utveckla industrin och göra det så intressant som möjligt för industrin att finnas här. Sverige har bra förutsättningar för industriell utveckling.

– När företag gör nerdragningar ska vi noga syna beslutsunderlaget. Vi kräver att företagsledningarna för en konstruktiv dialog med oss och att det finns bra villkor för omställning om den dagen dyker upp.

– Om man ska skärpa lagstiftningen och förbjuda nedläggning av företag som går med vinst då måste man fråga sig: hur ska man definiera vinst? Det är inte lätt. Företagen har stora möjligheter att manipulera med siffrorna.

Asplunds svar irriterade Jan-Olov Carlsson.

– När man framställer motionens innehåll om att den skulle kräva stängda gränser så gör man sig skyldig till ett övertramp. Med den argumenteringen skulle varje förbättring av lagstiftning kunna framställas att vi vill stänga gränserna.

– Visst är det problem med att kräva skärpt lagstiftning. Men ett ännu större problem är det vi försöker åtgärda. Vi vill inte skärpa lagstiftningen, vi blir pressade att göra det. Det som Ola Asplund anger som alternativ är faktiskt inget nytt. Det har vi redan idag. Resultatet är att vi blir överkörda.

– Vad motionen står för är ett tufft, tydligt krav till politikerna. Vi accepterar inte längre det här.

Carlsson rev ner applåder från kongressen för andra gången och i det läget ryckte biträdande förbundsordföranden Stefan Löfven ut:

– Det är inte vår avsikt att säga att motionen säger att gränserna stängs. Men den lag som föreslås blir omöjlig att verkställa. I praktiken är det omöjligt.

– Däremot ska vi inte acceptera den situation som gäller. Vi ska ha en offensiv näringspolitik, vi ska utveckla arbetsorgansiationen så att fler företag än Atlas Copco och Scania flyttar tillbaka tillverkning till Sverige. Finns det fler företag som törs bryta trenden att flytta ut, och istället flytta hit?

– En annan sak: Vad är det för villkor som företagen spelar ut oss med? Jo det är lönekostnader, arbetsrätt, arbetsmiljöregler. Hur ska vi utjämna de skillnaderna mellan länderna? Då får vi göra en typ av jobb som vi historiskt alltid har gjort. Det lönar sig inte spela ut oss löntagare mot varandra. Den strategin vill vi använda.

Efter det gick kongressen till beslut och sa nej till skärpt lagstiftning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.