Industriarbetarnas tidning

Fortsatta löftesbrott i Svartliden

27 september, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Problemen vid bygget av den nya Svartlidengruvan fortsätter. Ännu har alla anställda inte fått sina utlovade löner.

Gång på gång har sydafrikanska och portugisiska arbetare i Svartliden lovats svenska löner. Gång på gång har pengar uteblivit.

Efter att facken tecknade avtal med det sydafrikanska bemanningsföretaget Staff Buro i mitten av september såg det ut som om problemen var lösta. Men det var de alltså inte. Det är ännu inte klart hur många anställda som fått ut rätt löner. Uppgifter om utbetalningar av övertids- och semesterersättningar saknas också i redovisningen.

– Det har inte fungerat. Jag kan inte i dag säga hur många det handlar om, säger Börje Norberg, ombudsman för Byggnads i Umeå.

I dag, måndag, är han ännu en gång på väg till Svartliden för att begära ut listor över löner till anställda hos Staff Buro.

Bolaget har ett femtontal portugisiska byggnadsarbetare och nästan lika många sydafrikanska metallarbetare anställda vid bygget. Metall och Byggnads har kommit överens om att Byggnads ska bevaka rättigheterna för samtliga anställda hos Staff Buro.

Konflikten vid Svartlidengruvan började när det framkom att Staff Buros anställda tvingats skriva på ett hemligt kontrakt innan de kom till Sverige.

De förbjöds att kontakta facket, de uppmanades att ljuga om sina verkliga löner och skulle inte få försäkringar eller skyddskläder.

Det avtal Metall och Byggnads tecknat ska ge 137 kronor i timlön åt byggnadsarbetarna och 121 kronor åt metallarbetarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.