Industriarbetarnas tidning

Fyra av fem inom LO har dator

2 september, 2004

Skrivet av HANS LARSSON

Andelen LO-medlemmar som har tillgång till dator hemma har mer än femdubblats på tio år. I dag har 80 procent av LO:s medlemmar en eller flera datorer hemma.

Statistiska centralbyrån, SCB, undersöker regelbundet levnadsförhållandena i Sverige. I den undersökningen ingår också frågor kring datoranvändandet.

För tio år sedan var det bara 15 procent av LO:s medlemmar som hade tillgång till dator i hemmet. Nu har den siffran alltså stigit till 80 procent.

Men inte bara tillgången, utan även användandet av datorer, har ökat. 1998 svarade 19 procent av LO-medlemmarna att de använde internet i hemmet. I dag är den siffran uppe i 61 procent.

Bland tjänstemän och akademiker är motsvarande siffror högre, men ökningen går snabbare bland arbetare. Internetanvändandet ökar i alla grupper, både bland kvinnor och män och i samtliga åldrar.

– Det är särskilt positivt att ökningen är störst bland kvinnor. Det visar att datorer inte bara är männens leksaker, säger LO-utredaren Sven Nelander.

– Undersökningen visar att det finns en stor vilja bland LO:s medlemmar att ta till sig den nya tekniken. Det är mycket glädjande, tycker Sven Nelander.

Datoranvändandet på jobbet ökar naturligtvis också, men här finns fortfarande stora skillnader. 90 procent av tjänstemännen och akademikerna använder datorer i sina jobb, medan siffran bland LO-anställda bara är 42 procent.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.